Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Digitala lunchföreläsningar på Dart

Med jämna mellanrum arrangerar vi kostnadsfria digitala lunchföreläsningar där vi pratar om ett intressant ämne inom området alternativ och kompletterande kommunikation. 

Ingen föranmälan behövs. Om du vill vara säker på att inte missa tillfället du är intresserad av kan du lägga in tiden och adressen till den här webbsidan i din kalender.

När det är dags klickar du på länken "Anslut till föreläsningen" på det tillfälle som är aktuellt. Gå gärna in lite före utsatt tid så du har chans att hinna testa att ditt ljud och bild fungerar som det ska. Vi har ingen möjlighet att hjälpa till under föreläsningen. 

Längre ner på sidan hittar du presentationer från föreläsningar som har varit tidigare.


Kommande föreläsningar

13 september 12.00-12.45
Bilder som stöd i samtal om våld
Arbetsterapeut Lisa Braun berättar om framtaget material och strategier och tips för hur man kan använda detta.

Anslut till lunchföreläsningen här

11 oktober 12.00-12.45
Kommunikationsstöd i boende och daglig verksamhet
Logoped och docent Gunilla Thunberg berättar om projektet KomBo som tar fram utbildningar för personal inom LSS, boende och assistans för att kunna stötta kommunikation med vuxna och barn inom dessa verksamheter.

Anslut till lunchföreläsningen här

15 november 12.00-12.45
Genomförandeplan med samtalsmatta
Pedagog Helen Göransson berättar om hur man kan använda samtalsmatta för att stötta personer som har insats inom LSS att vara självbestämmande i sin genomförandeplan.

Anslut till lunchföreläsningen här

6 december 12.00-12.45
Att möjliggöra kommunikation vid neurologisk sjukdom eller locked-in-syndrom 
Specialistarbetsterapeut Margret Buchholz berättar om hur teknik kan möjliggöra kommunikation för personer med omfattande rörelsehinder

Anslut till lunchföreläsningen här

 

Tidigare föreläsningar

Hur fungerar samtalsmatta?
Hur fungerar samtalsmatta (Talking Mats) och kan det vara något för personerna jag träffar? Specialistarbetsterapeut Margret Buchholz berättar om metoden och tipsar om hur du kan gå vidare om du vill arbeta med den. Läs mer om samtalsmatta.

Föreläsningen i PDF-format

Kommunikationspartnerträning vid AKK-insatser
Kommunikationspartnerträning kan vara avgörande för om en AKK-insats får effekt i individens vardag eller ej. Denna föreläsning riktar sig främst till dig som vägleder närstående eller personal i att komma igång med att använda AKK. Kanske arbetar du inom habilitering, logopedimottagning, förskola eller skola. Logoped Anna Nilsson pratar om hur vi kan stötta personerna i individens omgivning att komma igång att använda AKK och vara bra kommunikativa förebilder.

Föreläsningen i PDF-format

Internet - en mänsklig rättighet!
Specialistarbetsterapeut Margret Buchholz berättar om hur rätten till internet är beskriven, vad forskning om personer med funktionsnedsättning har visat och några exempel på saker vi kan göra för att tillgängliggöra internet för alla.

Föreläsningen i PDF-format

Kommunikativa rättigheter
Logoped Gunilla Thunberg berättar om kommunikativa rättigheter och visar förnyade skrivningar och uppdaterat bildstöd. 

Föreläsningen i PDF-format

Att tillgänglighetsanpassa vardagsteknik
Leg.arbetsterapeut Lisa Braun pratar om hur en kan tillgängliganpassa vardagsteknik.

Föreläsningen i PDF-format

KomIgång online
KomIgång online är ett digitalt föräldrastöd i 1177 för föräldrar till små barn med kommunikationssvårigheter. Josefin Hansson, projektledare, visar stödprogrammet och förklarar bakgrunden till varför det har tagits fram och hur det är tänkt att användas.

Föreläsningen i PDF-format

Aktiviteter för vuxna med autism och intellektuell funktionsnedsättning
Pedagog Helen Göransson tipsar om hur en kan arbeta med motiverande aktiviteter och lekfullhet för vuxna personer med diagnoser inom autismspektrat och intellektuell funktionsnedsättning. 

Föreläsningen i PDF-format

Att välja högteknologiskt kommunikationshjälpmedel
Anna Nilsson, leg. logoped, visar på likheter och skillnader mellan olika högteknologiska AKK-system och pratar om vilka faktorer som krävs för att få det att fungera i vardagen.

Föreläsningen i PDF-format


Alternativa styrsätt
Alternativa styrsätt till kommunikationshjälpmedel och datorer eller istället för papper och penna. Leg.arbetsterapeut Gunnel Ivarsson visar olika styrsätt som möjliggör självständighet och delaktighet vid användning av datorer.

Föreläsningen i PDF-format

Senast uppdaterad: 2023-08-07 15:24