Forskare på Dart
Forskningsverksamheten på Dart handlar om kommunikationsstöd i olika former. Här ser du forskare och doktorander på Dart.
Gunilla Thunberg
Disputerade 2007 med avhandlingen Using Speech-Generated Devices At Home.
Avhandlingen undersöker om barn med autismspektrumstörning kan använda samtalshjälpmedel för att förbättra sin kommunikation i olika aktiviteter i hemmet. Resultatet visar att barn med autism kan ha nytta av samtalshjälpmedel som anpassats till barnet, aktiviteten och som omgivningen använder aktivt. Hjälpmedlet kan då förankra samspelet mellan barn och förälder.
Gunillas nuvarande forskning har tre inriktningar: (1) Kommunikationsstödjande insatser och AKK på tidig nivå och för såväl små barn, ungdomar som vuxna, (2) Läsundervisning för barn och ungdomar i behov av AKK, samt (3) AKK som universell design för att öka kommunikativ tillgänglighet, framföra allt i barnsjukvård.
Margret Göransson Buchholz
Disputerade 2019 med avhandlingen Let’s stay in touch! - Remote communication for people with communicative and cognitive disabilities.
Avhandlingen beskriver fjärrkommunikation för personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter i relation till självbestämmande och delaktighet. Resultatet visar att tillgång till fungerande fjärrkommunikation är viktigt för att ha kontroll över sitt eget liv. Den beskriver också hur det behövs ökad tillgång till fungerande teknik, kunskap och stöd för att personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter ska kunna fjärrkommunicera som de själva önskar.
Sofia Wallin
Doktorand i specialpedagogik vid Stockholms universitet, inom forskarskolan med inriktning mot tidiga insatser i lärandemiljöer. Sofias doktorandprojekt är en explorativ studie av KOMPIS – KOMmunikation genom Pekprat I Skolmiljö, en intervention som riktar sig till pedagogisk verksamhet.