Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Johanna Buck på Västfastigheter årets miljöstipendiat

Publicerad: Uppdaterad:
Miljöstipendiat Johanna Buck med sitt diplom
VGR:s interna miljöstipendiat 2020 Johanna Buck, Västfastigheter

Johanna Bucks arbetsinsatser på Västfastigheter för att bidra till målet om en giftfri miljö ledde till Västra Götalandsregionens interna miljöstipendium. Hon tilldelas 15 000 kronor.

Johanna Buck har under den senaste fyraårsperioden utvecklat och systematiserat Västfastigheters egenkontroll av kemikalier i hela driftsorganisationen. Hennes arbete har bidragit till att öka kunskapen, efterlevnaden av miljölagstiftning och uppfyllelsen av VGR:s miljömål om att leva upp till det nationella målet om en giftfri miljö. Detta genom minskad användning av kemiska produkter och enskilda kemikalier som innehåller miljö-och hälsofarliga ämnen i Västfastigheter.

- Jag är jätteglad över priset och utan alla goda samarbeten i driftorganisationen hade arbetet inte varit möjligt. Så stort tack till att vi tillsammans skapat detta, säger Johanna Buck på avdelning Energi och miljö, Drift och service på Västfastigheter.

Johannas drivkrafter i arbetet

- Jag tycker det är så viktigt med delaktighet och förståelse. Att kunna svara på ”varför” och ge förutsättningar för ”hur”. Arbetet med kemikalier handlar också arbetsmiljöperspektivet, och vem vill inte ha en god arbetsmiljö?
Sedan tror jag det viktigt att jobba stegvis och inte ”smacka på” med allt på en gång. Det måste gå att byta glasögon och perspektiv, se att vi har kommit olika långt på olika håll i regionen och ta det därifrån. Plus lära av varandras goda exempel. Vår driftorganisation är otroligt uppfinningsrika, framåt och lösningsorienterade. Det ska vi förvalta, betonar Johanna Buck.

Färre avvikelser i kemikaliehanteringen

Resultatet av Johanna Bucks arbete är tydligt i att antalet avvikelser stadigt har minskat i samband med att egenkontrollen och uppföljningen av avvikelser standardiserats.

Johanna har även bidragit till att arbetssättet har spridits som ett gott exempel till andra regioner i Sverige och internationellt i samband med ett seminarium på CleanMed i Nijmegen i Nederländerna 2019.

VGR:s miljöstipendium

Miljöstipendiet som första gången delades ut 2002 ska enligt stadgarna (senast reviderade 2012) premiera anställda eller verksamheter inom Västra Götalandsregionen som gjort speciella insatser för att minska organisationens negativa miljöpåverkan.

VGR:s miljöstipendium

Profilbild av Lars Berko

Lars Berko

Enhetschef intern miljöstrategisk utveckling
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad: