Appar vid olika diagnoser och symtom
Västra Götalandsregionen erbjuder idag flera olika appar som riktar sig till invånare med olika diagnoser eller symtom. Idag finns bland andra Migränappen, Epilepsiappen och appen AntiStress.
Genom apparna får invånare med olika diagnoser och symtom bättre möjligheter att ta ansvar för den egna hälsan utan att behöva uppsöka vården. Det kan bidra till ökad livskvalitet för den enskilde och för hälso- och sjukvården är det en möjlighet att effektivisera och använda resurserna där de bäst behövs.
Dessutom kan den data som invånarna registrerar i apparna utgöra värdefull information om de väljer att dela den i kontakten med hälso- och sjukvården där den kan bli en del av underlaget för diagnos och uppföljning av behandling.
Epilepsiappen och Migränappen är exempel på appar som utvecklats inom VGR, i samarbete mellan den kliniska verksamheten och koncernstab digitalisering på Koncernkontoret, medan AntiStress är en app som är utvecklad av en extern leverantör.
VGR arbetar för att utveckla digitala tjänster för fler specifika diagnoser eller symtom. Till exempel pågår arbete med digitala tjänster till hjälp för personer med Parkinsons sjukdom eller med symtom från hud.
Migränappen
Visionen är att låta appen bli navet i vårdstrukturen för migränsjukdomar med stöd till vårdpersonal och där patienter med migrän ska kunna hantera en del av vården själva, få tydligt stöd till egenvård men också en sömlös och självklar väg in för att söka vård för migrän, oavsett vårdnivå.
Här finns mer information om Migränappen och länkar för att ladda ner appen (vgregion.se)
Här finns information för invånare om Migränappen på 1177.se
Epilepsiappen
Visionen är att med digital lösning, i form av en mobil app, förbättra vården och hjälpen till egenvård för patienter med epilepsi. Lösningen ska också underlätta och effektivisera vårdpersonalens arbete."
Här finns information om Epilepsiappen och länkar för att ladda ner appen (vgregion.se)
Appen AntiStress
Appen AntiStress vänder sig till invånare som upplever stress i vardagen och vill skapa bättre möjligheter till återhämtning. Appen innehåller enkla andningsövningar, dagbok och skattning av upplevd stress som kan hjälpa till att öka medvetenheten om vad som ger och tar energi i vardagen.
Här finns information om appen AntiStress och länkar för att ladda ner appen (vgregion.se)