Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hepatit A-EFör hepatit A till E ses en blandad utveckling över tid. Hepatit C minskar medan hepatit B ökat något. Hepatit A och E låg på en stabilt låg nivå.

Antalet nydiagnostiserade fall av hepatit B beror i hög grad på hur migrationen ser ut och hur förekomsten av hepatit B ser ut i de aktuella länderna. För hepatit C ser epidemiologin annorlunda ut. En stor del av fallen smittas i Sverige, och smittspridningen sker framför allt bland personer som injicerar droger. Här ses en minskande trend sedan flera år tillbaka.

Nationell elimineringsplan

Under 2022 publicerades en första plan för att eliminera hepatit B och C i Sverige. Detta är i linje med WHO:s mål att till år 2030 eliminera hepatit B och C som allvarliga hot mot folkhälsan. För hepatit C har de nya läkemedelsbehandlingarna gett andra möjligheter att bota infektionen.   

 

Senast uppdaterad: 2023-04-20 10:56