Nationell kunskapsstyrning - Nominering av ledamöter
Har du möjlighet att bidra med dina kunskaper i det nationella arbetet kring kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård inklusive kommunal vård och omsorg?
Lediga uppdrag
På hemsidan för nationell kunskapsstyrning presenteras de nationella arbetsgrupper där nominering pågår. Se under respektive arbetsgrupp vilka kompetenser som eftersöks.
- Nominering till NAG Strama inom NPO Infektionssjukdomar
- NAG Ljumsbråck inom NPO Kirugi och plastkirurgi
- NAG Autism inom NPO Psykisk hälsa
Fler nyheter
-
Webbplatsen Nationellt kliniskt kunskapsstöd (NKK) vidareutvecklas och har fått nytt utseende. Nu kan du bland annat se vilka kunskapsstöd som är nya eller reviderade, lokala remissrutiner samt regionala tillägg om ansvarsfördelning och remissrutiner.
-
Samtliga verksamhetsplaner för nationella programområden och samverkansgrupper för 2023 är beslutade
Samtliga verksamhetsplaner för nationella programområden och samverkansgrupper för 2023 är beslutade av styrgruppen för kunskapsstyrning i samverkan (SKS). I verksamhetsplanerna finns information om programområdenas och samverkansgruppernas insatsområden för 2023. Informationen finns nu på webben.
-
Samverkan med kommuner är centralt i utvecklingen av systemet för kunskapsstyrning. Många kunskapsstöd som tas fram kan vara till nytta i den kommunala hälso- och sjukvården, något som Therese Börjesson i Kumla kommun har erfarenhet av.
-
Nu finns ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp framtaget för svårläkta sår. Svårläkta sår orsakar mycket lidande och stora kostnader i vården. Vårdförloppet har nu godkänts av styrgruppen för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvård och är redo att införas i regionerna. Även ett vårdprogram för svårläkta sår har publicerats på Nationellt kliniskt kunskapsstöd.
-
Välkomna till workshop om samordnat införande av personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp i primärvård: Kognitiv svikt och Artros.
-
Omhändertagandet av patienter med artros fungerar ofta bra men via vårdförloppen för höft- och knäledsartros har några förbättringsmöjligheter identifierats. Dessa förmedlas nu genom en nätbaserad utbildning som riktar sig till fysioterapeuter, sjuksköterskor och läkare i primärvård.
-
I en nationell arbetsgrupp är patientföreträdare en viktig del av gruppens kompetens. I arbetet med nationellt vårdprogram hypertyreos ledde patientperspektivet till ett stort fokus på omvårdnad och rehabilitering.
-
Utvecklingsplanen för 2023–2027 är antagen av alla regioner och innebär en övergripande inriktning för nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. Fokus är lokalt införande, patientmedverkan och uppföljning och analys.
-
Vid årsskiftet byter 16 nationella programområden ordförande. Det beror på att mandatperioden gäller i max tre år.
-
Den 6 december hålls ett seminarium om personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för palliativ vård. I mitten av november avslutades en remissrunda för det nationella vårdprogrammet för palliativ vård. Hur hänger dessa kunskapsstöd ihop?
-
Vårdprogrammet vid ohälsosamma levnadsvanor – prevention och behandling har uppdaterats med ytterligare fyra kortversioner.
-
Styrgruppen för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård (SKS) har fattat beslut om att godkänna personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp obstruktiv sömnrelaterad andningsstörning hos barn (OSDB). Det innebär att regionen nu kan fatta beslut om införande i vård och omsorg.
-
Systemet för kunskapsstyrning har inspirerats av ett framgångsrikt kvalitetsarbete vid Intermountain Healthcare i Utah. Arbetet leddes av Dr. Brent James som för en tid sedan besökte Region Stockholm och föreläste om sina erfarenheter.
-
Nytt namn blir Nationellt programområde äldres hälsa och palliativ vård. Syftet med namnändringen är att förtydliga att palliativ vård ingår i programområdets arbete, samt att lyfta kunskapsområdet palliativ vård och dess organisering. Den palliativa vården omfattar alla personer med palliativa vårdbehov oavsett ålder, även barn.
-
Bred samsyn märktes bland deltagare på nationellt möte för systemet för kunskapsstyrning. Utveckling, lokalt införande, patientmedverkan och uppföljning var huvudspåren under dagen.
-
Webbinarium om vårdförlopp och vårdprogram för venös sjukdom i benen – varicer och venösa bensår.
-
Styrgruppen för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård (SKS) har fattat beslut om att godkänna personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för: • Epilepsi • Långvarig smärta
-
Antalet människor som har behövt akut vård på grund av matallergi har fördubblats de senaste 15 åren. Regeringen satsar nu på en förstudie för allergivård. Ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för matallergi håller även på att tas fram inom systemet för kunskapsstyrning.
-
Ett uppföljande personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för stroke och TIA har nu blivit godkänt. Del ett av vårdförloppet handlade om det tidiga omhändertagandet. Del två, det nya vårdförloppet, omfattar tiden efteråt, det vill säga utskrivning, rehabilitering och uppföljning livet ut.
-
Om vad som är aktuellt inom nationellt programområde lung- och allergisjukdomar och planen framöver.
-
Nationella kunskapsstöd inom cancersjukdomar, hud- och könssjukdomar, lung- och allergisjukdomar samt ögonsjukdomar är ute på öppen remiss mellan 15 september och 14 november.
-
Ing-Marie Wieselgren, SKR:s samordnare för arbetet för psykisk hälsa och projektchef för uppdrag psykisk hälsa, utsattes för dödligt våld i Almedalen den 6 juli. Nationellt programområde (NPO) psykisk hälsas ordförande Lise-Lotte Risö Bergerlind reflekterar över hennes bortgång.
-
Vårdförlopp kognitiv svikt vid demenssjukdom publicerades våren 2021. Verksamheter som har arbetat med införandet delger nu sina erfarenheter och lärdomar.
-
Webbinarium om vilka effekter hälsoundersökningar och riktade hälsosamtal har haft på Sveriges befolkning.