Nyhetsbrev från CERA
Nyhetsbrev från CERA, Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende
Inbjudan till seminariet ”Spelreklam i fokus” den 15 april
CERA är medarrangör till det högaktuella seminariet ”Spelreklam i fokus” den 15 april i Göteborg. Seminariet riktar sig till politiker, idéburna organisationer samt högre tjänstemän inom socialtjänst och hälso- och sjukvård. Sista anmälningsdag är den 1 april.
Länk till inbjudan. Länk till inbjudan
Ny rapport visar att alkoholkonsumtion och alkoholrelaterade skador ökar bland äldre
Rapporten ”Alkohol och äldre”, som ingår i rapportserien Alkoholen och samhället, publicerades nyligen, se bilaga. Serien ges ut av Svenska Läkaresällskapet, Svenska sjuksköterskeföreningen, Stiftelsen Ansvar för framtiden, IOGT-NTO och CERA. Läs även CERAs pressmeddelande om rapportens resultat. CERA kommer att bjuda in allmänheten till ett seminarium i Göteborg på eftermiddagen den 20 maj där Sven Andréasson från Karolinska institutet medverkar som huvudtalare. En inbjudan kommer att skickas ut till CERAs samverkansnätverk inom kort. Avsikten är att organisera ett liknande seminarium i höst som riktar sig till anställda inom kommun och region som möter äldre i sitt arbete.
Länk till rapporten
Ny CAN-rapport: ”Småkommuners ANT-situation och förebyggande arbete – är det annorlunda än i större kommuner?”
Små kommuner har haft en sämre utveckling de senaste 15 åren än större kommuner när det gäller konsumtion och skador av alkohol, narkotika och tobak. Dessutom görs förebyggande arbete i mindre omfattning i små kommuner jämfört med i större kommuner. Detta visar en rapport som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) tagit fram på uppdrag av Länsstyrelsen, se bilaga. Hör även Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN, berätta om rapporten i en video på Facebook.
Länk till rapport.
Seminarium den 20 mars om varför ungdomar numera dricker mindre
Alkoholpolitiskt forum bjuder in till ett kostnadsfritt seminarium i Göteborg den 20 mars om varför ungdomar numera dricker mindre alkohol, se bifogad inbjudan. Vänligen observera att sista anmälningsdag är nu på onsdag den 13 mars.
Länk till inbjudan.
Forskare förklarar: Ungdomar, alkohol, droger och kriminalitet
Riskerar tonåringar som testar alkohol och droger att få ett upptrappat beteende och fastna? Är det vanligt att alkohol- och drogbruk i tonåren leder till kriminalitet? Forskaren Russell Turner vid Göteborgs universitet har undersökt kopplingen mellan ungdomars beteende kring alkohol- och drogbruk och kriminalitet och han berättar om sin forskning i en video på Youtube.
CERAs nya doktorand som fokuserar på alkohol och arbetslivet
Martina Wilson är CERAs nya doktorand i hälsopsykologi alltsedan januari 2019. Martina kommer att driva ett forskningsprojektet med fokus på hälsa, arbetslivet och alkohol, och som finansieras av CERA. Inom ramen för sitt doktorandprojektet vill Martina undersöka hur arbetslivet fungerar som arena för förebyggande och rehabiliterande insatser med avseende på alkohol, samt betydelsen av hur alkoholpolicyprogram utformas, kommuniceras och används inom företag. Martina började arbeta med beroendeforskning under tiden som hon studerade på psykologprogrammet i Göteborg. Först var Martina biträdande forskare inom Göteborg Alcohol Research Project vid Göteborgs universitet och senare arbetade hon med en forskningsstudie inom Beroendekliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Efter psykologexamen 2017 arbetade Martina kliniskt som psykolog inom beroendevården. Dessa erfarenheter väckte hennes intresse för hälsopsykologiska förklaringsmodeller och för forskningsfrågor kring arbetsrelaterade faktorer som kan vara av betydelse för beroendeproblematik.
CERA arbetar för att främja samarbete och samverkan
Vi på CERA kan förmedla kontakter för att främja tvärvetenskapliga forskningssamarbeten och bred samverkan med det omgivande samhället.
Om du inte vill ha nyhetsbrev och andra utskick från CERA eller om du har en förfrågan så skicka ett meddelande till info@cera.gu.se.