Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hälsocoach online

Stärk din hälsa och må bättre i vardagen. Boka din egen hälsocoach som du träffar i mobilen, surfplattan eller via datorn.

Ladda ner appen Mitt vårdmöte eller gå direkt genom webbläsaren för att boka tid

Länk till Mitt vårdmöte i Google play
Hämta Mitt vårdmöte i Google play
Länk till Mitt vårdmöte i App Store
Hämta Mitt vårdmöte i App Store
Bild som illustrerar Mitt vårdmöte med logotyp för Västra Götalandsregionen
Boka en tid genom webbläsaren (Använd gärna webbläsaren Chrome)

Hälsocoachning på dina villkor

För dig som vill komma igång och röra på dig, äta hälsosammare, sluta röka/snusa eller förändra dina alkoholvanor. Hälsocoach online är en kostnadsfri tjänst och för alla som är 16 år eller äldre och bor i Västra Götaland. Om du har fått rekommendation från hälso- och sjukvårdspersonal att förändra dina levnadsvanor kan det underlätta att ha en hälsocoach som stödjer dig i förändringsarbetet. Du kan också boka tid helt på eget initiativ.

Med hälsocoachen vid din sida tar du steg för steg mot hälsosammare levnadsvanor – på dina villkor. Hälsocoachningen pågår vanligtvis 2-6 månader, vid 4-6 tillfällen. Tillsammans kommer ni överens om upplägg och hur hälsocoachningen går till. Hälsocoacherna är utbildade hälsovetare och samtalet utgår från en gemensam arbetsmetod med grund i coachning och motiverande samtal.  

Vårt bästa hälsotips - ladda ner appen Mitt vårdmöte och boka tid. Vi ses i appen!

Boka tid hos Hälsocoach online

Detta behöver du för att boka din hälsocoach

  • Dator, mobil eller surfplatta med tillgång till kamera
  • Internet med bra uppkoppling
  • En lugn avskild plats där du inte riskerar att bli störd av någon eller något
  • Hörlurar rekommenderas för bra ljud under mötet
  • BankID för identifikation

Ett videomöte fungerar precis som ett vanligt besök eller möte, med skillnaden att du inte behöver åka till mottagningen för att träffa din hälsocoach utan kan göra det via din dator, mobil eller surfplatta.

Följ beskrivningen för att boka din hälsocoach

Boka hälsocoach - steg.png

Ladda ner appen Mitt vårdmöte och välj mottagningen Hälsocoach online. För att boka in en tid hos en hälsocoach väljer du din besöksorsak och sedan en tid som passar dig. När du har fyllt i formuläret behöver du bekräfta din bokning med ditt BankID.

Instruktionsfilm för att boka din hälsocoach

Instruktionsfilm för hur du bokar ett besök i appen.

Vid coachning inom tobak använder vi oss av Stöd och behandlingsverktyget Tobakshjälpen som du hittar via 1177.se. Tobakshjälpen är en digital tobaksavvänjning för dig som vill sluta röka eller snusa. För att få tillgång till programmet behöver du boka tid och ha ett första möte med en av våra tobaksavvänjare.

I programmet arbetar du med beteenden, tankar och känslor som har samband med tobaksanvändandet och får kunskap och verktyg för att underlätta avvänjningen. För att använda verktyget behöver du ha tillgång till internet och kan ta till dig och arbeta självständigt med programmet. Du arbetar i din takt med de olika stegen och har en tobaksavvänjare som stöd under hela behandlingstiden.

Har du andra frågor om Tobakshjälpen eller Hälsocoach online? Om ja, mejla dessa frågor till: halsocoach.online@vgregion.se 

Fysisk aktivitet:

Jag vill komma igång att röra på mig mer men vet inte hur, kan ni hjälpa till?

Det kan vi göra! Du och coachen pratar om ditt nuläge och det önskade läget, och därefter sätter ni gemensamt upp delmål och mål. Under coachningsperioden har ni flera samtal där ni stämmer av och ser hur det går, eller om något bör förändras.

Kan man få hjälp av en hälsocoach för att gå ned i vikt?

Vi är ej en viktminskningstjänst, utan vi fokuserar på beteendeförändring kring ohälsosamma levnadsvanor för att skapa ett hälsosammare liv och dessa förändringar kan leda till en viktnedgång. Vi fokuserar på hälsovinsterna kring de inre värdena, snarare än de yttre. 

Jag har ont i min axel, kan ni hjälpa mig med rehab-övningar?

När det kommer till skador och rehabilitering kan du vända dig till din vårdcentral för kontakt med fysioterapeut, eller söka direkt till rehabmottagning eller enskild fysioterapeut i regionen. När du har fått råd och övningar kan vi hjälpa dig att få till dessa i din vardag och i dina rutiner.

Kost:

Jag behöver råd kring min kost i samband med en sjukdom/diagnos, kan ni hjälpa mig med det?

När det kommer till råd i samband med sjukdom/diagnos så behöver vi hänvisa dig till vårdcentral för samtal med legitimerad personal. Har du redan fått kostråd av dietist eller legitimerad personal kan vi hjälpa dig att få in dessa i din vardag och i dina rutiner.

Jag har följt en specifik diet, kan ni coacha mig med den?

Hälsocoacherna utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer kring hälsosamma matvanor och utgår endast från de rekommendationerna. Vi kan inte coacha en person inom olika sorters dieter utan ger generella råd utifrån de allmänna rekommendationer som finns i Sverige idag.

Jag skulle vilja ha ett kostschema, kan ni hjälpa mig med det?

Hälsocoacherna coachar för att förbättra levnadsvanor, och kan exempelvis ge råd att äta hälsosammare utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi gör inga kostscheman eller räknar kalorier, utan utgår från din situation just nu och hjälper dig att välja hälsosammare val. Coachningen utgår från att skapa hälsosamma och långvariga vanor, och därför kommer oftast förändringarna från klienten själv.

Alkohol:

Jag känner att jag har ett alkoholberoende, kan ni hjälpa mig med det?

Hälsocoacherna har kunskap om riskbruk av alkohol, men kan tyvärr inte coacha när det kommer till ett alkoholberoende. Om du upplever att du är beroende av alkohol hänvisar vi dig till din vårdcentral som kan hjälpa dig att hitta rätt specialistvård.

Tobak:

Jag vill sluta röka/snusa men vill ha ett läkemedel utskrivet, kan ni skriva ut det åt mig?

För att få hjälp att skriva ut recept på Champix eller Zyban behöver en läkare eller någon på din vårdcentral göra det. För att få Champix eller Zyban utskrivet är råd och stöd obligatoriskt av en diplomerad tobaksavvänjare. De som coachar inom tobaksbruk är diplomerade tobaksavvänjare och kan hjälpa till att stötta dig under perioden när du slutar med tobak.

Övriga frågor:

Kan jag få en tolk till samtalet med hälsocoachen?

Ja det kan man få. Man bokar detta samtalet i appen Mitt vårdmöte. Man väljer "Boka nybesök med tolk" och följer stegen. De språk som vi kan lösa tolk för är: Albanska, Arabiska, Bosniska, Dari, Kroatiska, Persiska, Polska, Serbiska, Somaliska, Tigrinja, Turkiska och Teckenspråk.

Vem kan få hjälp av Hälsocoach online?

Du som är 16 eller äldre och bor inom Västra Götalandsregionen (undantag finns för dig som bor utanför men som har Västra Götalandsregionen som arbetsgivare) kan få hjälp av Hälsocoach online. Vår tjänst är för dig som vill komma igång och röra på dig, äta hälsosammare, sluta röka/snusa eller förbättra dina alkoholvanor.

Hur bokar man en tid hos er?

Genom telefonen eller surfplattan kan man ladda ner appen Mitt vårdmöte i App Store eller Google Play och välja Hälsocoach online, därefter följer man alla stegen. Man kan också boka tid genom mittvardmote (vgregion.se) om man går genom en webbläsare (Använd gärna Chrome som webbläsare).

Hur fungerar det kring ombokningar/avbokningar?

Man kan avboka/omboka sin bokning. Detta kan man göra 3 gånger innan coachningen avbryts, med vissa undantag om man upprätthåller kommunikationen (sjukdomar etcetera). Ombokning sker i Mitt vårdmöte. Avbokningen sker under Mina ärenden i Mitt vårdmöte. Observera att vid av-/ombokning kan det dröja tills det finns en ny ledig tid.

Kostar det något att coachas av er?

Hälsocoach online är en kostnadsfri tjänst.

Vad har hälsocoacherna för utbildning?

Hälsocoacherna är akademiskt utbildade hälsovetare eller hälsopedagoger med kunskap om de olika levnadsvanorna. Hälsocoacherna har stor kompetens i samtalsmetoderna coachning och motiverande samtal. De arbetar med förebyggande insatser och inte vårdande insatser.

Kan man få coachning via telefon endast?

Hälsocoach online är en digital tjänst i plattformen Mitt vårdmöte. Vi har valt att ha både video och ljud för att kunna ge bästa möjliga stöttning men också för att kunna säkerställa sekretess och säkerhet. I verktygen behöver du som klient verifiera dig med BankID.

Vad ska jag tänka på inför mitt första samtal?

För att samtalet ska bli så bra som möjligt rekommenderas hörlurar för bra ljud, en lugn och avskild plats där du inte riskerar att bli störd, internet med bra uppkoppling och något att anteckna på under samtalet.

Kommer ni att säga åt mig vad jag ska göra, som när jag går till läkaren?

Hälsocoachen arbetar med motivationsstrategier och samtalet bygger på coachning, det betyder att vi gemensamt (coach och klient) bollar idéer och ser vad som passar just dig i din vardag. Coachningen baseras på vad du kan och vill göra utifrån dina förutsättningar för att nå hälsosammare levnadsvanor.

Coachar ni inom sömn och stress?

Vi utgår från Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor, och där finns det rekommendationer för att förbättra matvanor, fysisk aktivitet, tobak- och alkoholvanor. Förbättringar i dessa levnadsvanor kan påverka och förbättra både sömn och upplevd stress.

Skriver ni journal?

Vi dokumenterar i patientjournal för att kunna följa upp och se förbättringarna över tid. Våra hälsocoacher har tystnadsplikt när det gäller klienter och deras ärenden.

 

"Jag fick nya idéer från hälsocoachen. Hon gav mig förslag på saker som jag kunde prova. I samtalet fick jag också nya tankar. Det har varit roligt med positiv och stöttande återkoppling. Det gjorde ingenting när jag misslyckades, det var bara att försöka igen."

"Videomöten funkade jättebra. Det sparar mycket tid. Det är enkelt jämfört med att åka till vårdcentralen. Skulle gärna ha alla mina vårdkontakter på det sättet."

"Tyckte allt fungerade jättebra och tipsar gärna andra om denna form av samtal (digitala samtal)."

"Fantastiskt! Vilket stöd att få, nu känner jag mig inspirerad. Mycket bra dialog med hälsocoachen. Han var lugn, förstående och gav inspiration och hopp!"

Frågor innan du bokar?

Kontakta oss gärna via mejl på halsocoach.online@vgregion.se eller via meddelandefunktionen i vår mottagning i appen Mitt vårdmöte. Observera att tidsbokning sker via appen Mitt vårdmöte. 

Hälsocoach online på sociala medier

Hälsocoach online på Facebook

Hälsocoach online på Instagram

Följ eller gilla gärna vårt konto på Facebook och Instagram. Där får du ta del av en massa olika hälsotips och en inblick i hälsobranschen. Vi ses!


Senast uppdaterad: 2022-07-07 14:16