Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Barn och unga som är tillräckligt fysiskt aktiva mår bättre och förbättrar sina förutsättningar för inlärning. Den här sidan riktar sig till dig som arbetar inom för-, grund- och gymnasieskolan och vill veta mer om daglig rörelse, hitta praktiska tips och inspireras av goda exempel. Här kan skolor även finna stöd för hur de kan arbeta mer strukturerat med fysisk aktivitet genom främjande, förebyggande och åtgärdande insatser, på generell och individuell nivå.
De Aktiva och de Inaktiva är en forskningsrapport som bland annat visar på hur barn rör sig idag, rekommendationer, effekter och orsaker.
På GIH pågår tvärvetenskapliga forskningsprojekt om fysisk aktivitet, hållbarhet och hjärnhälsa. Projekten syftar bland annat till att undersöka förhållandet mellan fysisk aktivitet och hälsosamma hjärnfunktioner samt hur skolor kan bedriva fysisk aktivitet för främjande av hälsosamma hjärnfunktioner.
Det finns positiva samband mellan fysisk aktivitet, fitness, kognition och studieresultat. Det behövs dock fler studier som tittar på typ av aktivitet, mängd, hur ofta aktiviteten ska utföras och när den ska utföras. Inga studier i denna review visar att det skulle vara negativt med mer fysisk aktivitet. Physical Activity, Fitness, Cognitive Function, and Academic Achievement in Children: A Systematic Review. (Abstract)
Föreläsning: Träning boostar hjärnan (51:39) på UR-Play med Anders Hansen, psykiater och författare. Filmen handlar om hur motion och träning stärker hjärnan.
Generation-pep har tagit fram ett antal filmer som på ett enkelt och informativt sätt belyser problemet, visar på möjligheter och ger konkreta tips på vad vi kan göra - bland annat finns rörelsepauser som bara är att följa!
På www.generationpep.se finns en inspirationsbank med exempel på hur skolor ökat den dagliga rörelsen på olika sätt. Nedan följer fler exempel att inspireras av:
I Hur kan motorik främja inlärning? på UR-Samtiden kan du lyssna till Jacob Wienecke från Köpenhamns universitet som forskar kring hur motoriska aktiviteter under lektionerna skulle kunna förbättra barnens matematiska prestanda. Wienecke undersökte finmotorik samt grovmotorik i samband med inlärning. Resultaten är tydliga, barn gynnas av att röra på sig i samband med inlärning.
Mer rörelse i skolan - sidan innehåller film, bildreportage och diskussionsfrågor för att väcka intresse och inspirera.
Det behövs en bred samverkan för att få effekt på folkhälsan. Allt fler kommuner, regioner, organisation och näringsliv arbetar på olika sätt för att barn och ungdomar ska röra på sig mer. Nedan följer några exempel:
Främja fys - kraftsamling för ungas hälsa
Folkhälsomyndigheten, Skolverket, SKR och Regeringens kommitté för främjandet av ökad fysisk aktivitet bjuder in alla gymnasieskolor i Sverige att ge sina elever och lärare fysisk aktivitet varje dag. På www.framjafys.se/kraftsamling-for-ungas-halsa kan du läsa mer om kraftsamlingen.
Helsingborgs Stad
I Helsingborg Stads utbildningsprogram, "Barn- och utbildningsnämndens viljeinriktning" står att ”Fysisk aktivitet ska ingå i vardagen för att främja hälsa och lärande”. Inom elevhälsan finns en strategisk utvecklare i fysisk aktivitet. Helsingborgs stads skolor har en tydlig profil gällande fysisk aktivitet och hälsa och erbjuder flera olika projekt och aktiviteter för sina skolor samt uppmuntrar medarbetare att våga prova och komma med egna tankar och idéer.
Stockholms Stad
"Spring i benen" – ett nätverk för att öka elevernas fysiska aktivitet ligger under Utbildningsförvaltningen/Stockholms stad som även har lagt in följande skrivelse i sin verksamhetsplan ”En nivå på 60 minuters lättare och mer ansträngande fysisk aktivitet per dag beskrivs av forskningen som ett mål". Med årliga utvärderingar avser förvaltningen att följa och stödja utvecklingen i syfte att samtliga grundskolor ska nå nivån inom de närmaste tre åren.
Västra Götalandsregionen
Regionstyrelsen har beslutat att utforma en strategi, för att skapa förutsättningar för ökad fysisk aktivitet hos barn och unga i Västra Götaland. Det är en rekommendation inom ramen för "Kraftsamling fullföljda studier".
"Beslutstöd övervikt och fetma" är ett handlingsprogram som samlats i ett webbaserat beslutstöd som inkluderar vårdprogram, ansvarsfördelning och kvalitetsindikationer. Här finns också remissmallar, informationsmaterial och länkar. För skolan gäller att hälsofrämjande aktiviteter genomsyrar hela verksamheten, att barn och unga lär sig att ta ansvar för sin hälsa på ett tidigt stadium. Skolämnena idrott och hälsa samt hem- och konsumentkunskap bör ha ett hälsofrämjande innehåll. För ungdomar är det speciellt viktigt att skolan stimulerar till fortsatt fysisk aktivitet.
RF-SISU Västra Götaland
Riksidrottsförbundet gör en nationell kraftsamling för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse inom ramen för skoldagen, ”Rörelsesatsning i skolan”. Satsningen leds på regional nivå av distriktsidrottsförbunden i samverkan med kommuner och andra huvudmän.
Fysioterapeuterna
Fysioterapeutförbundet har tagit fram rapporter om Rörelselyft för ett hälsosammare Sverige, där en rapport handlar om barn och unga. Rapporten innehåller konkreta förslag på hur fysioterapeuters kunskaper kan användas bättre inom skolan vad gäller hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser.
Danmark
Danmarks Undervisningsministerium har beslutat att elever ska röra på sig 45 minuter varje skoldag. Under en konsensuskonferens i Köpenhamn 2016 med 24 internationella experter fastslogs rekommendationer för implementering och planering för fysisk aktivitet i skolor och idrottsföreningar.
Finland
Programmet "Skolan i rörelse" är ett av spetsprojekten inom kompetens och utveckling i regeringsprogrammet för Finlands regering. Enligt regeringens mål ska programmet Skolan i rörelse utvidgas till ett riksomfattande program som angår alla barn och unga i grundskoleålder.