Axevalla Hästcentrum
På Axevalla Hästcentrum utanför Skara samlas utbildning inom häst på både gymnasie- vuxen- och YH-nivå. Här bedrivs också forskning och utveckling för hästnäringens utveckling och framtid.
Axevalla Hästcentrum förenar utbildning med utveckling och innovation. På den sju hektar stora anläggningen utbildas hästnäringens framtida generationer. Här ryms gymnasieskola, yrkesvux och yrkeshögskola där elever och studenter läser utbildningar som är anpassade efter näringen. Den nya anläggningen invigdes i september 2024 och kommer att fungera som en testmiljö, ett kompetenscentrum för hästnäringen.
Utbildningar
-
Hovslagare, 3-årig yh-utbildning
Vill du arbeta professionellt som yrkesverksam hovslagare, kunna ansöka till Jordbruksverket om en godkänd behörighet och även avlägga branschens gesällprov, då har vi utbildningen för dig!
-
Hästskötare, 1-årig yrkesvuxutbildning
Vill du utveckla din hästkunskap och jobba i hästnäringen? Är du också nyfiken på människors lärande och hur man kan arbeta för att pedagogiskt leda i olika situationer? Då är utbildningen Hästskötare något som kommer att passa dig.
-
Sadelmakeri
I den här tvådagarskursen får du lära dig göra enkla och säkra reparationer på sadlar, stigläder och sadelgjordar.
-
Sadeltillpassning
Vill du lära dig mer om sadeltillpassning?
-
Gymnasieutbildning – naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning
Axevalla Hästcentrum ger dig fantastiska möjligheter att satsa på din ambition i en professionell miljö.
Projekt på Axevalla Hästcentrum
-
Framtidens välfärd och arbetsmiljö för häst och människa
Syftet med projektet är att undersöka vilken inverkan miljöerna och tekniken i nya Axevalla hästcentrum har på hästars välfärd samt människors arbetsmiljö och använda den kunskapen för att bidra till en positiv utveckling av hästbranschen inom dessa områden.
-
Mekanisering av häststall
För att modernisera arbetet i häststallar prövades ny teknik för att avlasta den som arbetar i stallet. I samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden testades och utvecklades en stallhjälpreda som kan bära balar, vatten, foder och annat. På så sätt var förhoppningen att göra arbetssituationen mindre fysiskt belastande och mer ergonomisk. Och det visade sig vara en bra maskintyp.