Våra betydande miljöaspekter

Tack vare vårt miljöarbete har vi identifierat några områden där vi påverkar miljön som mest. Vi arbetar kontinuerligt för att minska vår miljöpåverkan.

Naturbruksförvaltningen har många betydande miljöaspekter. På den positiva sidan är vårt stora uppdrag med utbildning där miljöfrågor alltid finns på agendan i alla våra utbildningar. Vårt Centrum för utveckling och innovation arbetar också med projekt och initiativ som gynnar miljön.

Vi har valt att använda olika typer av förnybara bränslen som el, biogas och HVO till våra fordon. Över 98 % av våra bränslen är förnybara, vilket har lett till en minskning av mer än 400 ton koldioxidekvivalenter per år jämfört med om vi hade använt diesel.

På fyra av våra skolenheter har vi simulatorcenter med främst fordonssimulatorer. Sedan starten 2018 har vi undvikit utsläpp av 573 ton koldioxidekvivalenter genom att låta elever träna i simulatorer istället för i riktiga fordon.

Bland de negativa miljöaspekterna finns den stora användningen av gasol på Hovslagarutbildningen. Vi arbetar för att hitta alternativa lösningar, men våra begränsade utrymmen minskar våra möjligheter.

Flygresor för personal och elever är också en negativ miljöaspekt. Vi har rutiner för vilka resor som får göras med flyg och arbetar ständigt med att hitta bättre platser för elevers arbetsplatsförlagda lärande som kan nås med buss och tåg istället för flyg. Idag är över 80 % av elevernas resor till och från praktikplatser utomlands gröna resor, det vill säga med buss och tåg.

För att minska vår miljöpåverkan vid inköp av möbler köper vi idag var femte möbel från VGR:s Åter i Bruk, ett återbrukscenter för möbler och andra inventarier.

Vi utmanar oss själva att resa mer kollektivt mellan våra enheter och har därför placerat cyklar vid busstationerna i Töreboda och Skara som kan bokas för att cykla till våra skolenheter Uddetorp och Sötåsen när bussturerna är otillräckliga.