Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Utlysning: Folkmusikresidens i Dals Långed 2022

Nu utlyser vi ett residens för folkmusiker den 5–12 september i Dals Långed. De antagna musikerna får boende, replokal och ett arvode på 7 000 kronor per person. I residenset ingår även en arvoderad miniturné senare under september. Du som söker måste vara bosatt i Västra Götalandsregionen och är välkommen att bjuda med upp till tre andra musiker i din ansökan. Sista ansökningsdag 16 maj.

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande folkmusiker i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett musikresidens förlagt till Mustadfors Folkets hus i Dals Långed, i september 2022. Residenset fokuserar på konstnärligt undersökande arbete, enskilt eller kollektivt och innebär en möjlighet till inspiration och fördjupning.

I anslutning till residensperioden genomför du/ni en turné under två–tre dagar i Dalsland. Förutom residensperioden kommer ni att erbjudas en dags repetition för att förbereda ett program för turnén. Konserterna görs för skolor dagtid och som offentliga konserter kvällstid. Hur denna turné i detalj organiseras jobbar vi vidare med i dialog med dig/er.

Coach

I årets folkmusikresidens finns möjlighet att under en dag arbeta tillsammans med en coach inom valt område. Detta planeras i samråd med residenskonstnärerna.

Publikt möte

I residenset ingår också ett publikt möte. Det kan vara en öppen repetition, en konsert, en pubkväll med en presentation, ett samtal i all enkelhet – eller vad som passar residenskonstnärerna bäst. Ett publikt möte är ett viktigt forum där konstnärer och den lokala miljön träffas och gemensamt samtalar kring/upplever det konstnärliga arbetet. Det blir en fördjupning i platsen och utveckling för både publik, arrangör och konstnärskap. Planering sker tillsammans med residenskonstnärerna.

Praktisk information

Period: Residensperiod inklusive en repetitionsdag 5-12 september 2022.
Turné: Turné under 2-3 dagar i september i Dalsland, exakta dagar meddelas senare men 15-18 september 2022 är dagar som bör hållas fria, tills vidare.
Plats: Mustadfors Folkets hus, Dals Långed.

Detta ingår

  • Arvode för residensperiod samt repetitionsdag 7 000 kr exkl moms per person mot faktura, för max fyra personer.
  • Arvode för turné 5000 kr per person och dag mot faktura
  • Reseersättning för resa inom Norden till och från Dals Långed under residensperiod samt under turné.
  • Arbetslokal på Mustadfors Folkets hus med enklare ljudanläggning.
  • Boende på Kanalvillan med möjlighet att laga egen mat, ca 2 km från Mustadfors Folkets hus.
  • En dags coachning inom valt område.
  • Möjlighet till konstnärlig feedback under residensperioden.

Ansökan

Alla verksamma musiker inom genren folkmusik kan söka. Huvudsökande måste vara bosatt i Västra Götalandsregionen och är välkommen att bjuda med upp till tre andra musiker i sin ansökan. Max fyra musiker totalt kan söka som grupp.

Du söker, senast 16 maj, via digitalt formulär som du hittar här…

Urval och kriterier

Urval sker genom en referensgrupp bestående av professionella utövare inom genren, representanter från relevanta organisationer, samt producent på Förvaltningen för kulturutveckling.

Förutom att de sökande måste uppfylla kriterierna som anges under rubriken ”Vem kan söka” tittar urvalsgruppen också på de sökandes konstnärliga idé, hantverk, kunnande, engagemang och relevans. Residens beviljas inte till sökande som studerar på mer än halvtid under perioden som residenset avser. Besked om antagning meddelas i slutet av maj 2022.

Utvärdering

En kort rapport ska lämnas till Förvaltningen för kulturutveckling senast 14 dagar efter avslutat residens. Den ska innehålla en skriftlig redogörelse av residensets betydelse för utövaren samt gärna filmad dokumentation eller ljudupptagning. Utvärderingen skickas till emma.v.johansson@vgregion.se.

Om platsen

Dals Långed är en liten bruksort i Bengtsfors kommun i norra Dalsland. Här finns både nedlagda fabrikslokaler och världens största tillverkare av hästskosöm som fortfarande fungerar. Nu sprudlar samhället av kultur genom fria initiativ, HDK Steneby och Stenebyskolan med sina konst-, kultur-, design- och hantverksutbildningar, Mötesplats Steneby, Dals Långeds Utvecklingsråd, Folkets husföreningen och Keramikkiosken. Cykla gul finns i området om man vill hyra cyklar under perioden. Föreningen Folkets hus i Mustadfors är en mångsidig och kreativ förening med ett stort engagemang, huset är nyrenoverat med en fin lokal för musik och dans. Genom utvecklingsrådet har man med gemensamma krafter byggt en bastu med scen vackert sluttande ner mot Dalslands kanal som rinner genom samhället, en plats som används för såväl bastubad som kulturella arrangemang. Bastun kan bokas under residensperioden. Under residensperioden pågår också den internationella konferensen Trans Europe Halles hos Not Quite i Fengersfors, ett närliggande samhälle.

Läs mer om Mustadfors Folkets hus här: Folkets hus i Mustadfors | Facebook
Läs mer om Mötesplats Steneby här: www.motesplatssteneby.se
Läs mer om Dals Långeds Utvecklingsråd här: www.langedslife.com

Läs mer om förvaltningens arbete med residens här...

Folkmusikresidenset och den efterföljande turnén genomförs av Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med Föreningen Folkets hus i Mustadfors, Dals Långeds Utvecklingsråd, Mötesplats Steneby, lokala aktörer samt Studieförbundet Vuxenskolan VGR.

Foto: Jesper Bratt

Kontakt

För frågor om residenset kontakta
Emma Johansson, producent folkmusik, Förvaltningen för kulturutveckling
emma.v.johansson@vgregion.se
072-2028993


Senast uppdaterad: 2022-04-19 10:16