Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stöd och stipendier

Här samlar vi information om aktuella utlysningar från förvaltningen. Vi berättar också om de former av stöd och stipendier som Västra Götalandsregionen i stort erbjuder.

 

Aktuella utlysningar

  • Har du en dansföreställning för barn och unga under utveckling? Vill du bolla din idé och ditt material med en erfaren dramaturg eller koreograf? Då ska du ansöka till Open Stage 2023 senast 15 januari!

  • Förvaltningen för kulturutveckling utlyser ett residens för musiker inom indie/alternativ rock på Kosteröarna våren 2023. Residenset fokuserar på soundutveckling och inspelning i samarbete med producent Henryk Lipp och studiotekniker Putte Johander. Huvudsökande ska vara bosatt i Västra Götaland. Residensarvode på 7 000 kronor per person för upp till fyra musiker utbetalas mot faktura. Sök senast 15 januari.

  • Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med Bengtsfors kommun öppnar nu ansökan till ett nystartat konstartsövergripande residens för film och musik. Här kan du/ni som söker fördjupa eller initiera ett filmprojekt eller annat audiovisuellt projekt där du samarbetar med en musiker.

  • Kulturnämnden utlyser tio kulturstipendier à 30 000 kronor att sökas av yrkesverksamma konstnärer bosatta och verksamma i Västra Götaland. Stipendierna är ett av kulturnämndens sätt att gynna nyskapande i Västra Götaland och skapa förutsättningar för långsiktigt konstnärligt skapande inom alla genrer. Stipendiet kan erhållas högst en gång.

  • Kulturnämnden utlyser 15 arbetsstipendier à 100 000 kronor att sökas av yrkesverksamma konstnärer bosatta och verksamma i Västra Götaland. Stipendierna är ett av kulturnämndens sätt att gynna nyskapande i Västra Götaland och skapa förutsättningar för långsiktigt konstnärligt skapande inom alla genrer. Stipendiet kan erhållas högst tre gånger. Ansökningarna bedöms av en sakkunnig jury.

  • Under 2022 har kulturnämnden möjlighet att stödja insatser som främjar ett utökat användande av digitala lösningar för att bidra till ett brett deltagande och ett robust kulturutbud i länet. I arbetet ska kulturutbudet utanför de större städerna fortsatt vara i fokus. Det innebär tre typer av utlysningar som är öppna under 2022.

  • För sjunde året utlyses nu Västra Götalandsregionens översättarstöd. Det går till svensk översättning av litterära verk skrivna på andra språk än svenska. Det kan vara utländska språk likaväl som något av våra nationella minoritetsspråk. Det går även att ansöka om stöd för provöversättning. 200 000 kr finns totalt till fördelning för de båda stöden.

  • Are you an author or literary translator? Do you need access to your own room? Are you looking for somewhere to work that offers peace, quiet, and renewed inspiration? Are you interested in meeting other cultural creators? If so, you can apply to AIR Litteratur Västra Götaland for a one-month residency grant in the autumn of 2022. The closing date for applications is June 26th.

  • Är du verksam som författare eller översättare? Behöver du tillgång till ett eget rum? Söker du arbetsro och ny inspiration? Är du intresserad av möten med andra kulturskapare? Nu kan du söka en månads vistelsestipendium under hösten 2022, inom ramen för AIR Litteratur plats och kultur. Sök senast 26 juni.

  • Är du författare, serietecknare, illustratör eller skribent och vill medverka på Västsvenska författardagarnas utbudsdag för litteratur? Här är ett ypperligt tillfälle att presentera/pitcha dig och ditt författarskap. Du är verksam och bor i Västra Götalandsregionen.

 

Regionala stödformer

Västra Götalandsregionen genomför i praktiken sin kulturpolitik genom att ge skriftliga uppdrag och ekonomiska bidrag till regionala institutioner, organisationer och stöd till det fria kulturlivet. Man ger också ut stipendier och möjligheter till internationellt utbyte för konstnärer och kulturarbetare i regionen.

Nystart kulturliv

Nu nystartar vi kulturlivet i regionen! Med tidigare erfarenheter och nyvunna kunskaper kan vi tillsammans verka för ett rikt, hållbart och långsiktigt kulturliv. Här har vi samlat flera av de verktyg och stöd vi kan erbjuda för just nystarten.

Inköp av konst och konstuppdrag

VGR:s konstenhet ansvarar för konstnärlig gestaltning i samband med ny-, om- och tillbyggnation samt i inhyrda lokaler där regionen bedriver verksamhet. Enheten köper in konst, och ger även uppdrag till konstnärer.

Senast uppdaterad: 2022-07-04 10:42