Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Intervjufilm: Att skapa en plats jag vill bo på

Välkommen att inspireras av ett exempel på hur man kan arrangera kultur på en liten ort. I denna film möter vi Eva Petrén, som är projektledare och en av många aktiva kulturarrangörer i den lilla byn Dals Rostock i Melleruds kommun.

Dals Rostock har som en del i ett platsutvecklingsprojekt initierat av Västra Götalandsregionen organiserat sig för ett hållbart samarbete mellan ortens kulturarrangörer. I filmen delar Eva Petrén öppenhjärtigt med sig av erfarenheterna av hur det är att vara arrangör på en liten plats.

I intervjuform får du ta del av visioner för platsutvecklingen i Dals Rostock, hur samhällets många föreningar och aktörer gått samman för att skapa en plats som de själva vill bo på, och andra besöka. Hur har de gjort? Vad bör man tänka på? Vad funkar? Och vad har projektet Hållbara platser bidragit till?

Vi får också ta del av rent praktiska aspekter kring att öka kulturarrangerandet på en plats. Som – vad ska man arrangera? Vilka lokaler använder de och finns det några outnyttjade? Hur samarbetar arrangörerna med andra verksamheter på platsen? Är det lätt att få info och stöd av kommunen? Hur löser de marknadsföring och information? Ger arrangemangen några inkomster? Och hur får de artister till en liten plats?

Filmen är ca 30 minuter lång. Den spelades in till förvaltningens Arrangörsvecka, december 2022.

Om Dals Rostock och byns platsutveckling

Den gamla dalsländska kurorten Dals Rostock ligger vackert vid Kroppefjälls fot i Melleruds kommun. Från 1911 och 50 år framåt låg det ett sanatorium på platsen och de vackra byggnaderna finns fortfarande kvar. Det har genom tiderna varit en plats för flera småföretagare inom olika branscher inte minst inom konst och kultur.

Nu jobbar invånarna för att tillsammans utveckla orten och nå en gemensam framtidsvision. Det bubblar av initiativ på orten och inom några år kommer byn att ha en tågstation som kan komma att påverka utbud och möjligheter. Genom Västra Götalandsregionens projekt Hållbara platser har man kopplat samman ortens många initiativ och organisationer och skapat en förening för att samordna frågor som bland annat kommunikation och den fysiska utformningen av platsen. Man driver flera av utvecklingsinitiativen tillsammans med Melleruds kommun; samarbeten vilka möjliggjorts av att byn organiserat sig och fått tydliga kontaktytor med kommunen.

En röst från kommunen

Välkommen att läsa en kort intervju med Magnus Olsson, samhällsbyggnadschef Melleruds kommun, om den gemensamma platsutvecklingen i Dals Rostock.

Läs mer

Nyfiken på hur vi arbetar med processtöd?

Förvaltningen för kulturutveckling erbjuder regionens kommuner verktyg och kunskap om hur natur- och kulturarv och kultur på olika sätt kan bidra till en positiv samhällsutveckling. Vi kartlägger, stödjer långa processer eller gör enstaka nedslag. Våra insatser ser olika ut, allt ifrån några samtal och timmar till samarbeten som sträcker sig över flera år. Vi anpassar oss efter de behov som finns i kommunen. Välkommen att läsa mer här.

Platsutveckling

Vi erbjuder kommuner, företag, föreningar och organisationer stöd i arbetet med att utveckla sin plats. Vi kan hjälpa till med både metodstöd kring utvecklingsprocessen och expertkompetens om Västra Götalands natur- och kulturhistoria.

Eva Pettersson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Anders Nilsson

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-11-29 15:24