Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kultur + folkbildning = sant! Tioårsjubileum för angeläget nätverk

I år är det tioårsjubileum för nätverket Folkbildning och kultur i samverkan (FOKIS), som består av folkhögskolor och kulturinstitutioner i Västra Götaland. Samarbetet erbjuder växelverkan mellan folkbildning och kultur.

- Ett klockrent exempel på hur en kultursatsning kan bidra till ett större demokrati- och bildningsarbete,
menar Katarina Hultin på Förvaltningen för kulturutveckling.

Skapar synergier

Västra Götalandsregionens kulturnämnd har sedan 2013 stimulerat FOKIS (Folkbildning och kultur i samverkan) med motiveringen att nätverket skapar långsiktighet i samverkan som genererar värde för alla parter. Och upplägget är ett renodlat win-win-samarbete. Inom nätverket utvecklas metoder och pedagogiska verktyg för hur man kan arbeta med kultur i läroprocesser. Samtidigt får folkhögskolornas deltagare ta del av unika kulturupplevelser och workshops. Och med folkhögskolornas deltagare får kulturinstitutioner tillgång till en värdefull dialog om hur de kan utvecklas för att nå nya publikgrupper. 

- Det har varit ovärderligt för mig att få träffa andra kulturintresserade lärare och ta del av kulturinstitutionernas arbetssätt och idéer. Det har varit inspirerande att få gå på workshops ledda av deltagare i FOKIS-nätverket. Det har gjort mig mer kreativ och nyfiken på hur andra jobbar för att sprida kultur i sina klasser,
säger Josefin Finér som är lärare på allmän kurs på Angered folkhögskola.

Josefin Finér, lärare för Allmän kurs på Angered folkhögskola. 

Sänker trösklar

Många kulturscener inom nätverket erbjuder kostnadsfria platser åt folkhögskolornas deltagare och en gång om året arrangeras en FOKIS-dag med ett större kulturframträdande. Senast var det Göteborgs Symfoniker som bjöd in till konsert och samtal på Göteborgs Konserthus och runt 1 000 deltagare från nätverkets folkhögskolor fyllde salongen.
Andra gånger möter folkhögskoledeltagarna kulturorganisationernas personal och får ett fördjupat möte, genom en workshop med eget skapande, att vara med under en repetition eller få en guidad visning.

- På vår skola vill vi få in kultur på så många sätt som möjligt. Ett fantastiskt sätt är att få vara en del av FOKIS. Vi åker till operan på rundvandring eller föreställning, lyssnar på Symfonikerna, tittar på konst på Röda sten och deltar i skapande med museipedagogen eller pratar hållbarhet på Borås textilmuseum. Detta samarbete skapar nya tankar och idéer hos våra deltagare och de får möta kulturscener som de aldrig annars kommer i kontakt med. För en del är det första gången de hör livemusik, att få vara med att organisera detta är storslaget! Säger Hanna Källberg, som är pedagogisk utvecklingsledare på Hjälmared Folkhögskola.

Hanna Källberg, pedagogisk utvecklingsledare på Hjälmared Folkhögskola.

Möjliggör viktiga möten

Folkhögskolor och kultur har mycket gemensamt, framför allt strävan till bildning. Katarina Hultin är samordnare för FOKIS och konsulent på Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling och hon menar att just bildning är ett kärnvärde i FOKIS-samarbetet. Och att det gör samarbetet brinnande aktuellt.

- I dagens snabba och ganska tuffa samhälle ställs allt högre krav på bildning på alla oss invånare. Därför är FOKIS-samarbetet oerhört värdefullt. Här använder man folkbildningens grundpedagogik – att lära tillsammans, av varandra, genom att mötas. Till det lägger vi kulturens stora potential – vad kan jag lära mig om mig själv, andra och världen genom kultur och konst? Samarbeten som dessa bidrar också till ännu större ringar på vattnet. Kultur är en grundförutsättning för aktiva och engagerade medborgare, och delaktighet bidrar till demokratisk utveckling.

Katarina Hultin, samordnare för FOKIS och konsulent på Förvaltningen för kulturutveckling. 

Samarbetet utvecklas ständigt

I slutet av april gick den årliga FOKIS-konferensen av stapeln, en heldag där representanter från nätverkets kulturinstitutioner och folkhögskolor möts för kunskapsdelning. Då samlades ett femtiotal entusiastiska deltagare på Hjälmareds folkhögskola i Alingsås.
Dagens inspirationsföreläsare var Lene Rachel Andersen, dansk filosof och bildningsaktivist. Deltagarna fick sedan prova på olika konstnärliga workshops. Det blev en dag med aha-upplevelser, dialog och innovativa planer för det fortsatta samarbetet inom FOKIS.  

Mikael Lindgren, rektor på Hjälmared folkhögskola hälsar välkommen till FOKIS-konferensen.

Inspirationstalare Lene Rachel Andersen.

Göteborgs Symfoniker gav konsert på årets FOKIS-dag.  

Läs mer om FOKIS

Välkommen att läsa mer om Folkbilning och kultur i samverkan (FOKIS) här.

Katarina Hultin

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-05-22 17:16