Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Föreläsningsserien Publiken i fokus

Våra webbinarier är en branschöverskridande kunskapsarena för publikutveckling, för svenska konst- och kulturorganisationer.

Vi arrangerar tre till fyra digitala träffar per år. Vi bjuder in svenska och internationella publikutvecklare som berättar om sitt arbete. En stor del av träffarna vigs också till att man som deltagare får utbyta idéer och erfarenheter och ofta leder föreläsaren någon form av workshop med gruppen.

Webbinarierna är till för dig som arbetar med publikutveckling på olika sätt - institutionschefer, kommunikationschefer, marknadsförare, producenter och programläggare.

Det är gratis att delta och anmälan görs här på webben efter hand som träffarna närmar sig.

Vill du få en inbjudan skickad till dig när ett webbinarium är på gång? Mejla oss så lägger vi till dig på utskickslistan: johanna.hagerius@vgregion.se

Alla webbinarier läggs även ut i god tid i vårt kalendarium för Fortbildningar och evenemang, som du hittar här. 

Publiken i fokus: Webbinarier 2023

Under 2023 gästas vi av experter som generöst delar med sig av sina olika teorier och erfarenheter av publikutveckling. Lägg in nedan datum i kalendern för att inte missa någon av våra webbinarier.

När en träff närmar sig öppnar anmälan och evenemanget dyker upp i förvaltningens lista med Fortbildningar och evenemang.

Friends or Strangers: practical ways of developing different audiences

Med Heather Maitland | onsdag 5 april

Past audiences know us, say they like what we do but don’t come back. New audiences often don’t even know we exist.  So, how can we choose the right strategies to grow audiences with such different experiences and needs?  Heather will explore very recent case studies from cultural organisations in Ireland to see what we can learn.

Om Heather Maitland

Heather är en av förgrundsgestalterna inom publikutveckling. Hon är konsult, författare och knuten till University of Warwick.  Med gedigen och mångårig bakgrund inom fältet och med stor kunskap om publikforskning och marknadsföring har hon arbetat med konst- och kulturorganisationer runt om i Europa.

Tillsammans med oss har Heather arbetat fram Guide i publikutveckling som detta webbinarium bygger på.

5 april 2023 kl. 10.00-12.00
Plats: Online
Anmälan öppnar en månad innan. 
Föreläsningen ges på engelska. 

Publikarbetet tar nya grepp på Göteborgs Konstmuseum

Med Patrik Steorn & Niels Righolt | fredag 12 maj

Genom en ACED process (Audience Centred Experience Design) har Göteborgs Konstmuseum börjat strukturera publikarbetet på ett nytt sätt och med nya verktyg för att förankra och bredda utställningarna och arrangemangen hos besökarna.
Museichef Patrik Steorn och Niels Righolt från CKI (Center for Kunst & Interkultur) berättar om arbetet och valen fram mot öppningen av Lee Bul utställningen i sommar.

Om ACED

Audience Centered Experience Design (ACED) är en interaktiv designprocess som vägleder arbetet med organisationen såväl som med publiken. Den är framtagen för att hjälpa konst- och kulturorganisationer att skapa upplevelser med och för publiken. Fokus ligger på vad som krävs för att skapa en långsiktig och hållbar relation.

12 maj 2023 kl. 10.00-11.30
Plats: Online
Anmälan öppnar en månad innan. 

How to meet people’s needs and create value in culture institutions

Med John H. Falk | torsdag 21 september


Möt John H. Falk, grundare av Institute for Learning Innovation och Emeritus Sea Grant Professor of Free-Choice Learning vid Oregon State University. Han är ledande expert på "inlärning av fritt val", alltså lärande styrt av en persons behov och intressen. Framträdande i alla hans böcker är fokus på besökarna och hur besökarens välbefinnande, motivation, behov och intressen driver både själva besöken och det värde besökaren får av sina upplevelser. Hans nuvarande forskning fokuserar på denna senare fråga, och bedömer det välbefinnande relaterade värde som genereras – både för användare och för institutioner – när man tar del av kultur.

Mer om John H. Falk

Hans senaste bok heter The Value of Museums: Enhancing Societal Well-Being och den kan du spana in här.

Här kan du läsa en intervju med John i Museospace, där han utvecklar sina tankar om vilket värde en museiupplevelse erbjuder besökaren. 

21 september 2023 kl. 16.00-17.15 (den sena tiden beror på tidsskillnaden mellan Sverige och USA)  
Plats: Online
Anmälan öppnar en månad innan. 
Föreläsningen ges på engelska. 

-------

Ytterligare ett webbinarium planeras under 2023, troligtvis i december. Vi uppdaterar denna sida efter hand. 

Johanna Hagerius

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-02-24 13:22