För arrangörer

Arrangörerna är helt avgörande för att konsten ska nå publiken och besökarna. Hur kan man som arrangör utveckla sitt arbete? Här finns inspiration och konkreta verktyg för dig som arrangerar, oavsett om du arbetar ideellt eller är arrangör genom din profession.
Vem är arrangör?
Med arrangörer menar vi personer och/eller organisationer som arrangerar publika kulturhändelser. Det kan vara ideella föreningar, kommuner, studieförbund, kulturella institutioner, samfund eller bygdegårdar. Det kan även handla om näringsverksamheter, som caféer och gallerier, eller kulturutövare som arrangerar sina egna evenemang.
Läs mer om vårt arbete med arrangörsutveckling
Vad är publikutveckling?
Publikutveckling definieras allt oftare som en process som handlar om att fördjupa engagemanget, bredda publiken eller öka publikens mångfald.
Läs mer hos RePublik, vårt centrum för publikutveckling
Hej arrangör!
Här är en film till er arrangörer, med tankar och tips om hur ni själva kan tänka när ni vill utveckla era arrangemang och era föreningar.
Filmen är åtta minuter lång och innehåller konkreta utmaningar. Använd den gärna i kompetensutvecklingssyfte, se den själv och bli inspirerad eller se den tillsammans i föreningen.
Kontakta oss
Verktyg och inspiration
Om arrangörsskap på Kulturting
Flera av seminarierna på konferensen Kulturting, som vi arrangerade i oktober 2021, handlade om olika aspekter på arrangörskap. Se dem här i efterhand!
Nya publikmönster – nya möjligheter?
Pandemitidens samlade erfarenheter kommer att innebära förändringar i framtidens publikdeltagande. Men på vilka sätt?
Medverkande
Jenny Johannisson, utredare, analytiker och ställföreträdande myndighetschef på Myndigheten för kulturanalys.
Sara Törn, produktionschef på Vara konserthus.
Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening.
Samtalet leddes av Johanna Hagerius, konsulent för arrangörs- och publikutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling.
Unga invånare, allas mest åtråvärda målgrupp - men med minst inflytande och utan betalt?
Vilken roll ska nästa generations kulturbärare spela i nystarten av kulturen? Vi tittar på sambandet mellan ideellt arbete, kommunala strukturer, på drivkrafter och på arrangörskap som möjlighet.
Medverkande
Mahan Zirdehi, frilansande dansare och arrangör.
Charlin Svanér dela Cruz, processledare inom kulturutveckling i Åmåls kommun.
Susanna Eskilsson Juhlin, verksamhetschef för Kultur- och fritid i Härryda kommun.
Samtalet leddes av Ernesto Escobar, konsulent för publik- och arrangörsutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling.
Och vem ska betala då?
Under pandemin har ett delvis nytt kulturlandskap vuxit fram så att kulturen kan nå fler. Men hur kan då fler även vara med och bidra ekonomiskt till kulturen? Och vilken roll kan näringslivet spela?
Medverkande
Ann-Sofie Köping Olsson, lektor och programsamordnare på Konst, kultur och ekonomi på Södertörns högskola.
Mirja Wester, VD på Göteborg Film Festival.
Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.
Samtalet leddes av Therese Ytter, litteraturkonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling.
Alla seminarierna spelades in och kan ses här i efterhand.
Skapa engagemang i digitala arrangemang
Vad krävs för att engagera sin publik, moderera samtal och evenemang. Hur kan möten, seminarier eller festivaler göras mer interaktiva och få deltagarna att känna sig mer delaktiga? Hur paketerar man ett digitalt arrangemang?
Filmen är en del i inspirationsserien Publiken och arrangören.
Nätverk
Vi erbjuder flera nätverk och återkommande arrangemang där fokus ligger på att träffa andra, inspireras och utvecklas.
Fördjupning och inspiration
Vi har tagit fram flera publikationer om arrangörsskap. Här finns några. Fler hittar du på vår hemsida under Publikationer.
PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling
Vi har bjudit in tretton skribenter, både nationella och internationella, och bett dem dela med sig av sina funderingar, erfarenheter, kunskaper och synpunkter på det omstridda begreppet Publikutveckling.
Utgiven år: 2018
Finns att beställa i tryckt format.
Kultur för alla barn
Kultur i Väst och Göteborgs kulturkalas har arbetat tillsammans med tillgängligheten på Barnens kulturkalas. I denna rapport finns bland annat intervjuer, tips och handlingsplaner för att se hur du och din organisation själva kan gå vidare med ert tillgänglighetsarbete.
Utgiven år: 2017
Finns att beställa i tryckt format.
Handbok för programarbete på bibliotek
Handbok för programarbete på bibliotek är en handledning med tips, idéer och inspiration för dig som arrangerar program på bibliotek. Texten är ett resultat av metodkursen Programarbete på bibliotek, som arrangerades av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, Regionbibliotek Halland och Region Skånes kulturförvaltning 2019–2020.
Utgiven år 2021.
Finns även i tryckt format.
Allt ljus på arrangörerna
Arrangörerna är avgörande för ett vitalt kulturliv men kan ibland hamna i skymundan i kulturdebatten. Med detta för ögonen har vi genomfört en genomlysning av musikarrangörernas förutsättningar i Västra Götaland.
Utgiven år 2014.
Finns att beställa i tryckt format.