Organisation
Förvaltningen för kulturutveckling är Västra Götalandsregionens utförarförvaltning inom kulturområdet. Vårt kulturbegrepp utgår ifrån de ramar som den statliga kultursamverkansmodellen och den regionala kulturstrategin sätter. Vårt arbetsfält är brett och verksamheten omfattar kultur, natur och kulturarv, regional biblioteksverksamhet och regional museiverksamhet. Vi arbetar med museer och besöksmål, med konstarter och utveckling, och stöd till kommuner, civilsamhälle och det professionella kulturlivet.
Ledning
Förvaltningens verksamhet styrs av Styrelsen för kulturutveckling och av Kulturnämnden som tillsätts av Västra Götalandsregionens regionfullmäktige. Verksamheten bedrivs enligt de mål och anvisningar som anges av regionfullmäktige och utifrån uppdrag som ges av regionens kulturnämnd.
Kulturnämndens medlemmar/ersättare och dokument
Styrelsen för kulturutvecklngs medlemmar/ersättare och dokument
Förvaltningschef är Kerstin Alnebratt. Kulturchef är Katti Hoflin.
Organisationsstruktur
Genom en organisatorisk sammanslagning 1 januari 2023 har förvaltningen i uppdrag att stötta både Kulturnämnden och Styrelsen för kulturutveckling. Under året kommer ett utvecklingsarbete att ske i syfte att utforma arbetssätt och organisation för en samlad kulturförvaltning i Västra Götaland.

Förvaltningens medarbetare är cirka 280 till antalet och arbetar på åtta olika orter. Förvaltningens reglementen, uppdrag, budget och utvecklingsplan är centrala utgångspunkter för alla avdelningar och enheter och ligger till grund för de ansvar och roller som dessa har. För att tillgodose behovet att hantera komplexa frågor som går på tvären i organisationen, öka kvalitén i verksamheten, ta tillvara kompetens och resurser, samt möta förändringar på snabbare och mer flexibla sätt så arbetar vi även i matris, med förvaltningsgemensamma frågor som horisontella perspektiv, Agenda 2030, internationellt samarbete, analys och utveckling, barn och unga, kommunsamarbete, samlingsförvaltning, kunskapsuppbyggnad och publik verksamhet.
Vi har för närvarande organiserat verksamheten i fyra avdelningar.
Läs mer om avdelningar och enheter nedan.
Avdelning Kultur och demokrati
Avdelningen stöttar Kulturnämnden som är VGR:s ledande politiska organ inom strategiska kultur- och demokratifrågor. Nämnden ska genom uppdrag och stöd ange inriktning och ekonomiska förutsättningar för de kulturverksamheter som Västra Götalandsregionen ansvarar för eller bidrar till. Nämnden ansvarar även för Västra Götalandsregionens organisationsstöd och verksamhetsbidrag till det civila samhället som verkar på regional nivå i Västra Götaland. Läs mer på vgregion.se/kultur.
Avdelning Konst och kultur
Avdelningen Konst och kultur erbjuder kunskap och kompetens inom konst- och kulturområdet till stöd för kommunerna, civilsamhället och andra aktörer i sitt ansvar och engagemang för genomförande och främjande av utveckling inom kulturområdet. Barn och unga och kommunerna är särskilt i fokus för avdelningens arbete. Avdelningen ansvarar för den regionala nivåns uppdrag enligt bibliotekslagstiftningen och i samråd med kommunerna driva och utveckla verksamheten enligt regionens strategiska dokument inom området.
Avdelningens enheter
Avdelningen Konst och kultur består av följande enheter:
- Bibliotek och litteratur
- Film och scenkonst
- Konst och slöjd
- Kultur och samhälle
Avdelning Natur och kulturarv
Avdelningen erbjuder kunskap inom natur och kulturarvsområdena till stöd för kommunerna, civilsamhället, myndigheter och organisationer samt enskilda i sitt ansvar och engagemang för genomförande och främjande av utveckling inom kulturområdet. Avdelningen driver förvaltningens museer och besöksmål samt ansvarar för förvaltningens arbete med samlingsförvaltning, kunskapsuppbyggnad och publik verksamhet i enlighet med museilagen.
Avdelningens enheter
Avdelningen Natur och kulturarv består av följande enheter (som även i flera fall utgör separata museer och besöksmål):
- Göteborgs naturhistoriska museum
- Lödöse museum och Vitlycke museum
- Kulturmiljö med Forsviks bruk och Slöjd & Byggnadsvård
- Utställningsteknik och turnerande utställningar
- Studio Västsvensk konservering
- Vänersborgs museum
Gemensamma funktioner
De gemensamma funktionernas uppdrag består av att vara ett strategiskt ledningsstöd och ha en vägledande roll, samt att utgöra ett operativt stöd för förvaltningens avdelningar och enheter. Avdelningen ska gemensamt samordna ledning och styrning för att skapa goda organisatoriska förutsättningar för chefer och medarbetare.
Avdelningens enheter
Avdelningen Gemensamma funktioner består av följande enheter:
Analys och utveckling
Enheten ansvarar för att driva och utveckla arbetet inom förvaltningsövergripande analysarbete, statistik och verksamhetsutveckling. Enheten hanterar också strategiska frågor som Agenda 2030, horisontella perspektiv, internationella frågor, digitalisering. På enheten finns också informations- och ärendeberedning och administrativa stödprocesser.
Ekonomi och IT
Enheten arbetar strategiskt och operativt med uppföljningar och analyser, ekonomi, samt verksamhetens IT-system.
HR
HR:s uppdrag är att leda och samordna förvaltningens övergripande personal och arbetsgivarfrågor och bidra till att verksamheterna når sina mål. Enheten ansvarar för att driva och utveckla HR-processer samt för HR- och löneadministrativa frågor. Enheten ansvarar också för samordning av förvaltningens interna kommunikationssystem och förändringsledning.
Kommunikation
Kommunikationsavdelningens uppdrag är att leda och samordna förvaltningens övergripande kommunikation utifrån ett helhetsperspektiv och i linje med såväl förvaltningens vision och verksamhetsidé som Västra Götalandsregionens policys och riktlinje.