Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bronsskatten berättar på Lödöse museum

Fem olika föremål i brons ligger i ett skyddande material i varsin låda. Föremålen är skimrade gröna och består bland annat av två olika halsband.
Fotograf: Anna Beckman

I början av april 2021 hittades en forntida skatt av en orienterare i skogarna runt Alingsås. Fyndet skulle visa sig vara det största depåfyndet från yngre bronsåldern som någonsin gjorts i Sverige. Från den 26 november kan du se skatten på Lödöse museum i den nya utställningen Labbet. Här får du också veta mer om detektivarbetet som bland andra arkeologer, konservatorer och historiker gör för att ta reda på vad bronserna kan berätta!

Lördagen den 26 november invigs Lödöse museums nya utställning Labbet, där bronsskatten från Alingsås ingår. Utställningen handlar om jakten på forntidens hemligheter, där en rad yrkesgrupper är detektiverna som letar ledtrådar: arkeologer, historiker, konservatorer, geologer och antikvarier.

– Vi vill förmedla vad den här fantastiska skatten kan berätta om dåtidens människor, för oss i dag. Vi berättar om olika källor och metoder vi använder för att få fram information, och hur vi kan tolka den vetenskapligt, säger Eva Goffe, utställningsproducent.

Historien, liksom nutiden, kan ses på många olika sätt beroende på vem som tittar på den, vilka frågor man ställer och vilken fakta som finns. Vissa saker går att ta reda på med säkerhet. Ibland får man göra tolkningar och teorier. Och med ny information och nya metoder kan även det vi är säkra på idag komma att ändras.

– Det är lite som att lägga ett pussel, utan att ha alla pusselbitar. Spåren från förr är viktiga att bevara, det vi inte kan ta reda på idag kanske vi kan få veta i morgon. Det har historien redan visat oss och det vill vi visa våra besökare i Labbet, säger Liselotte Öhrling, museipedagog på Lödöse museum.

Invigning av Labbet lördag 26 november kl. 11.00

Under invigningsdagen blir det visningar där museets personal visar och berättar om bronsskatten. Besökarna får också veta mer om skriftliga källor, hur osteologi (läran om ben) fungerar och hur vi kan se vilka sjukdomar som funnits genom att titta på parasiter som geologer har hittat i jorden. Det blir även aktiviteter för barn, bland annat skrivarverkstad och gjutning i tenn.

Läs mer på www.lodosemuseum.se/labbet


Senast uppdaterad: 2022-11-25 09:32