Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vaholms övertäckta bro, Skövde kommun

Vaholms övertäckta bro i Tidan. Byggnaden är av rött trä med mörkt tak.
Fotograf: Skövde kommun

Sveriges svar på Broarna i Madison county.

Denna speciella bro byggdes någon gång mellan 1830 och 1880 över ån Tidan. Tillsammans med Vaholms herrgård och ägorna runt omkring bildar den en fin herrgårdsmiljö från 1800- och 1900-talen. Går man över bron leder en allé upp mot herrgården som är omsluten av Tidan på tre ställen.

Bron är en så kallad hängverksbro av enkel konstruktion. Landfästena (en del av underbyggnaden till bron) är av kallmurad sten och huvudreglarna av rundtimmer. Konstruktionen i sig sticker inte ut, det är kombinationen av bro och hus som är unik. Bron i Vaholm är den enda i sitt slag i Sverige, medan det i USA finns cirka 800 täckta träbroar.

Vaholms gård var den dominerande i Vads socken under mitten av 1800-talet. Byggandet av den täckta bron kan ha varit ett sätt att signalera välstånd. Brohus var inget som anammades av dåtidens broingenjörer, och brohuset innebar en dyrare drift än för en vanlig bro.

Bron är skyddad som byggnadsminne sedan 2010.  Den återinvigdes 1992 efter en omfattande restaurering.

Ny bok skildrar Skövdes kulturmiljöer

För att sprida kunskapen om de kulturhistoriskt värdefulla miljöer som finns i Skövde kommun har boken Skövde kulturmiljöer  tagits fram i samarbete mellan Västarvet och Skövde kommun.

Skövdes kulturmiljöer skildrade i bokform

Källor

Jonsson, Kristian och Frid, Anders. 2017. Skövde kulturmiljöer. Samproduktion mellan Skövde kommun och Västarvet.

Kronkvist, Leif. Vaholms bro – en högst ovanlig bro. Riksförbundet enskilda vägar.

Hitta till Vaholms övertäckta bro

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Skövde kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Askeberga skeppssättning

Senast uppdaterad: 2021-07-19 09:25