Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturmiljön kring Thorskogs slott, Lilla Edets kommun

Thorskogs slott i Lilla Edets kommun. En röd stenbyggnad med ljusare detaljer.

Historia och formspråk i spännande samspel.

Historien om Thorskog börjar redan år 1249 då den norske kungen Haakon Haakonsson den äldre och Birger Jarl satt på Torskebacke (det norska namnet på Thorskog). De skulle sluta fred mellan Norge och Sverige, men misslyckades. Först dröjde till år 1658 innan Bohuslän och därmed också Thorskog kom att tillhöra Sverige.

Från norsk kungsgård till engelsk nyrenässans

Thorskogs slott har anor från mitten av 1200-talet som norsk kungsgård, senare klosterhemman och efter reformationen kronogods. På 1730-talet anlades ett järnbruk på platsen och under åren 1867-1912 innehades egendomen av Petter Larsson som drev mekanisk verkstad och ett framgångsrikt skeppsvarv på platsen.

Med sin tillgång till vattenkraft genom uppdämning vid Stendammen samt kommunikationerna på älven har Thorskog ett strategiskt läge dit industriell verksamhet tidigt lokaliserades. Spår av detta finns bevarat runt godset i form av dämmen, dammar och husgrunder.

Den nuvarande manbyggnaden är uppförd i engelsk nyrenässansstil efter ritningar av arkitekten Carl Fahlström och har ett asymmetriskt och rikt formspråk med tegelfasader med slätputsade detaljer, skiffertak och stilbildande inslag såsom torn och trappstegsgavlar.

I den innehållsrika kulturmiljön ingår även välbevarad bostadsbebyggelse i Amneröd och Svenseröd, en före detta nykterhetsloge, skolmiljöer, med mera.

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Lilla Edets kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Sveriges första sluss 
  • Lödöse

Hitta hit


Senast uppdaterad: 2021-07-19 09:37