Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stångehuvuds fyrhus, Lysekils kommun

Litet, vitt fyrhus på granitklippor vid havet.
Fotograf: Thomas Fabian

Fyrhus med vidunderlig utsikt.

De röda granithällarna allra längst ut västerut i Stångehuvud skimrar om sommaren som rosenkvarts. Och mitt på de runda klipphällarna som leder ner i havet står ett märkligt hus. Det är ett vitt, litet fyrhus som byggdes 1890 och som tronar över Bohusläns kanske vackraste havsutsikt.

Det lilla fyrhuset drevs de första årtiondena med fotogen. Det sägs att yngre lysekilspojkar fick hjälpa fyrvaktaren att bära fotogendunkar över bergen ut till fyren. År 1917 bytte man ut fotogendriften till gas. 1917 byttes fotogendriften mot acetylengas, vilket gjorde att den inte behövdes passas lika rigoröst. Tuberna byttes emellanåt av Sjöfartsverkets personal från Ärholmen nära Marstrand.

Såld för 35 kronor – nu nyrenoverad

Fram till 1940 drevs Stångehuvudfyren med gas. Sedan släcktes fyren i detta lilla trähus. En ny fyr på närbelägna ön Humlesäcken ersatte den gamla. Men fyrhuset hade blivit så starkt förknippat med Stångehuvud att ingen kom på tanken att riva det. 1940 sålde Kungliga Lotsverket det lilla huset till skepparen Oskar Olsson från Smögen. Redan året därpå, 1941, sålde han det för 35 kronor till Vikarvet Kulturhistoriskt Sällskap, som under många år stått för skötsel och underhåll. Idag ägs fyrhuset av Carl och Calla Curmans stiftelse.

Sommaren 2009 genomgick fyrhuset en välbehövlig renovering, då fasadmaterial, fönster och dörr byttes ut. Några år senare monterades solpanel på taket vilket skapar en vacker effektbelysning när mörkret fallit som bekostades av Curman-stiftelsen.

Ett naturminnesmärke för all framtid

Stångehuvud räddades av Calla Curman från stenbrytning då hon successivt köpte upp delar av området. Hon donerade sedan området som gåva till Kungliga Vetenskapsakademien samtidigt som hon instiftade en stiftelse som har hand om skötsel och underhållsinsatser för Stångehuvud. 

I hennes gåvobrev framgår det att området ska ”förvaltas och för all framtid såsom ett naturminnesmärke bevaras”. Den 22 mars år 1983 förklarades området som naturreservat.

Bröllopsgåva med utsikt

På Galleberget i närheten av Stångehuvud finns en vacker badplats. Här ligger också  den i folkmun kallade ”Victoria-stigen”. Victoria-stigen är en tillgänglighetsanpassad utsiktsplats som Lysekils kommun gav i gåva till minne av kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop den 19 juni 2010.

Hitta till Stångehuvud

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Lysekils kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Lysekils kyrka, en karaktäristisk Adrian Pettersson-kyrka 

Senast uppdaterad: 2021-07-19 08:47