Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nääs slott, Lerums kommun

Nääs slott i Floda. En vit byggnad med röda detaljer.
Fotograf: Renee Jonsson

Nääs – den bäst bevarade sena 1800-talsmiljön i Sverige.

Under 1600-talet blev Nääs ett säteri. Från mitten av 1700-talet ägdes det av Jacob von Utfall, superkargör vid Ostindiska Companiet. I början av 1800-talet köptes Nääs av köpmannen Peter Wilhelm Berg, som grundade det framgångsrika bomullsspinneriet i orten Tollered strax intill Nääs.

Området, som består av 1 500 hektar skog och mark, närmare 70 byggnader och läroanstalten, förvaltas av en stiftelse med staten som huvudman. Nääs är byggnadsminnesförklarat och parkområdet och skogen runt omkring är naturreservat.
Området är mer eller mindre oförändrat sedan 1920-talet.

Bildade världsberömt slöjdseminarium

Den siste private ägaren av Nääs blev köpmannen August Abrahamson, 1868–1898. Under hans tid grundades det världsberömda slöjdseminariet på Nääs. Landets slöjdlärare utbildades vid seminariet från 1870-talet fram till omkring 1960. Skolan var den enda i sitt slag i landet och dessutom unik i ett globalt perspektiv under 1900-talets första decennier.
Abrahamson är begravd i slottsparken och bodde på Nääs fram till sin död år 1898. Sedan dess ägs och förvaltas Nääs egendom av August Abrahamsons Stiftelse.

Idag är kursverksamheten mer aktiv än någonsin med mängder av kurser inom slöjd, byggnadsvård, konsthantverk och folklig kultur. Kurserna på Nääs anordnas i samarbete med Västarvet/Slöjd & Byggnadsvård inom Västra Götalandsregionen och Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum.

August Abrahamson systerdotter Sophie Elkan tillbringade tillsammans med sin vän Selma Lagerlöf tjugotvå somrar på Nääs. De hade en egen plats i parken där de satt och skrev och läste varandras texter.

Källor:

Nääs- Kulturhistorisk undersökning, Göteborgs Universitet 1985

Nääs slotts webbplats

Mer om Nääs Slöjdlärarseminarium på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv. 

Nääs Slöjdlärarseminarium på Prisma Västra Götaland.

Hitta till Nääs slott

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Lerums kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Tollereds fabriker
  • Villan Kastenhof
  • Järnvägsprojekt vid Lerums station 

Senast uppdaterad: 2021-07-22 09:46