Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lugnås qvarnstensgruva, Mariestads kommun

Kvarnstenar på äng.
Fotograf: Ulf-Erik Hagberg

Åttahundra år av produktion.

I Mariestads kommun hittas Lugnåsberget, Västergötlands minsta platåberg. I detta berg finns qvarnstensgruvan. Gruvan var i bruk från 1147, då några munkar tillhörande Cistercienserorden startade tillverkningen av kvarnstenar, fram till 1919 då gruvan slutligen stängde ned sin produktion. Anledningen var då att kvarnstenar gjorda av gnejs, som de i Lugnås, blev omoderna och ersattes av kvarnstenar i betong.

Cisterciensmunkarnas tanke hade egentligen varit att bygga ett kloster på platsen, men när de upptäckte att gnejs inte lämpade sig för sådana byggen blev det kvarnstenar som gällde. När kvarnstenarna var klara fraktades de exempelvis till ett så kallat kvarnstenstorg, en plats där de lades ut och spekulanter fick komma och titta för att sedan välja ut den kvarnsten de tyckte såg bäst ut och passade deras behov.

År 1933 öppnades istället gruvan upp för besökare och turister. Efter en vacker vandring längs med en skogsstig från parkeringen finns både ett litet museum och kafé nära gruvan. Överallt i området runt kvarnstensbrottet finns spår av platsens historia, tydligast i form av halvfärdiga eller spruckna kvarnstenar, idag täckta med mossa. I närheten finns också en liten äng som fungerat som kvarnstenstorg. Där ligger fullt med gamla kvarblivna kvarnstenar att flanera runt kring.

Hitta hit

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Mariestads kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Gamla staden i Mariestad
  • Göta kanal (Sjötorp, Norrkvarn)
  • Björsäters radby
  • Kinnekullebanan

Senast uppdaterad: 2021-07-19 08:55