Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kungslena kyrka, Tidaholms kommun

Kungslena kyrka i Tidaholms kommun.
Fotograf: Allan Johansson

Sagan om kyrkan med de tre tornen.

1208 stod slaget vid Kungslena mellan den Sverkerska och Erikska ätten. Kungasonen Erik Knutsson med svenska och norska krigare besegrade Sverker d.y. Karlsson med en huvudsakligen dansk armé. Under slaget brände danskarna ner träkyrkan på platsen och två år senare stod Kungslena kyrka klar. Stenkyrkan byggdes på uppdrag av Erik den läspe och halte som ett minne till fadern Erik Knutssons seger. Kyrkan har vitrappade fasader och består av långhus, korparti och ett vapenhus åt söder.

Birger Jarl symboliserar det största tornet

De tre tornen gör kyrkans exteriör unik. Det största tornet symboliserar Birger Jarl och är placerat på långhusets mitt. De två mindre är placerade över husets gavlar. Bakgrunden till tornen är ett förnämt besök som ska ha ägt rum på påskdagen 1258. Då besökte självaste Birger Jarl kyrkans högmässa tillsammans med sin måg kung Håkan av Norge och sonen Valdemar, då Sveriges omyndige kung.

Kyrkan om- och tillbyggdes under 1400-talet och under år 1716 då ett vapenhus i väster byggdes, till exempel. I slutet av 1600-talet tillkom bänkar, läktare, predikstol och altaruppsats. Det finns några bevarade medeltidsmålningar från 1400-talet bevarade signerade Mäster Amund. De flesta målades dock över 1749 av Johannes Risberg.
Dopfunten i sandsten från 1100-talet finns bevarad från den äldsta kyrkan. Den är gjord av stenhuggaren Mäster Harald. Den pansarbeslagna dörren av trä till sakristian med stocklås är också från den gamla kyrkan.
2006 hittade man en dold vinkällare från 1600-talet i ett stort valv under trappan i sakristian. Samma år genomgick kyrkan en omfattande renovering.

 

Hitta till Kungslena kyrka

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Tidaholms kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Vulcanön

Senast uppdaterad: 2021-07-15 17:08