Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gravfältet Stenehed, Munkedals kommun

Stenehed gravgält i Munkedals kommun. Tre stenar står mot en bakgrund av träd.
Stenehed gravfält i Munkedal.
Fotograf: Jan-Olof Karlsson

Stonehenge på Stenehed bjuder på förhistoriska upplevelser.

Förhistoriska kultplatser, astronomiska kalendrar eller gravmonument? Vid det storslagna järnåldersgravfältet Stenehed sydväst om samhället Hällevadsholm finns omkring fyrtio fornlämningar; högar, stensättningar, resta stenar, en domarring och en skeppssättning.

På Stenehed ligger också en av våra märkligaste fornlämningar - nio bautastenar resta på en lång rad. Stenarna som ursprungligen varit elva eller tolv till antalet, ökar relativt jämt i höjd från knappt en och en halv meter i norr till dryga tre meter i söder.

En förhistorisk kalender

Det originella med bautastenarnsa på Stenehed är hur de har placerats. De står i en lång, något krökt rad där stenarna blir högre och högre i riktning från norr mot söder.

Docenten i astronomi Curt Roslund ledde 1980 en undersökning av stenarnas placering i förhållande till solens upp- och nedgång vid sommar- och vintersolståndet. Han kom fram till att stenraden kan ha byggts som en slags astronomisk kalender. Det är inte bara namnet Stenehed som påminner om Stonehenge - bautastenarna kan ha använts på ungefär samma sätt som de kända stencirklarna vid Stonehenge i England.

Om man tittar i stenradens riktning kan man vid sommarsolståndet se solen gå ner över Kleveberget cirka två kilometer bort. Kanske har bronsåldersröset där använts som riktmärke. Någon exakt datering av stenraden finns tyvärr inte, eftersom inga arkeologiska utgrävningar har gjorts. Men gravfält av den här typen brukar oftast dateras till omkring år 400-600.

Legenden om Svarteborg

Kung Rane är en mytologisk person som har gett namn åt kung Ranes hög vid Flistads kyrka, Västergötland. Men han nämns också i en berättelse som utspelar sig här vid Stenehed i Munkedals kommun och på den plats där Svarteborgs kyrka numera ligger.

Enligt legenden vill Drottning Hud gifta sig med Kung Rane. Efter viss tvekan tackade han ja. På bröllopsdagen hade han dock ångrat sig och red ut på jakt. När drottningen med bröllopsfölje anlände till Ranes borg fann de att han inte var hemma. Drottningen lät då bränna ner borgen. När borgen var nerbrunnen och de skulle bege sig därifrån ska hon ha yttrat orden: "Hittills har du hetat Raneborg, men hädanefter skall du kallas Svarteborg!"

När kungen såg vad som hade hänt red han efter drottningens följe. Han kom ikapp dem när de hade stannat vid en källa för att dricka. Kungen överföll drottningen och klöv hennes huvud med sitt svärd. Hennes sällskap flydde men kungen red ifatt dem och dödade alla. Stenraden på Stenehed sägs sedan ha rests till minne av de dödade personerna.

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Munkedals kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.


Senast uppdaterad: 2021-07-19 09:09