Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bohus fästning, Kungälvs kommun

Bohus fästning. En fästning i sten med olika torn.

Mäktig fästning minner om krutrök, maktkamper och rik nordisk historia.

Belägen på en 40 meter hög klippa i Nordre älv, i sydöstra delen av Kungälv, ligger ruinerna efter Bohus fästning. En mycket välbevarad borg som började byggas av den norske kungen Håkon V Magnusson 1308 för att stärka försvaret av Norges dåtida sydgräns. Fästet var i början av trä, men man övergick till sten för att stärka borgen ytterligare.

Borgens placering i skärningspunkten mellan Sverige, Danmark och Norge har spelat en stor roll i historien. Otaliga blodiga slag och maktkamper har utspelat sig här.

Trots fjorton belägringar från det att fästningen byggdes under tidigt 1300-tal till och med att den togs ur bruk på 1700-talet har borgen visat sig vara ointaglig av anfallande trupper. Enligt legenden är orsaken till borgens motståndskraft att man lät en hund dra fram första stenen till bygget.

Vid freden i Roskilde 1658 blev borgen svensk när Karl X Gustav gjorde entré. Under sonen Karl XI:s krig kom borgen att belägras 1678 av 10 000 man under den norska befälhavaren Ulrik Fredrik Gyldenlöve. Det blev Bohus fästnings svåraste prövning.

Under 1920–1930-talen gjordes omfattande utgrävningar och restaureringsarbeten. Sedan 1935 är fästningen ett statligt minnesbyggnadsmärke.

 

Hitta till Bohus fästning

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Kungälvs kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Nålsögat, Marstrand
  • Carlstens fästning, Marstrand
  • Gamla Kungälv
  • Bohus fästning
  • Åseby bronsåldersröse
  • Mors mössa (torn i Bohus fästning)
  • Åseby storröse 
  • Marstrands synagoga

Senast uppdaterad: 2021-07-19 09:10