Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Byggnader och hus

Runt om i Västra Götaland finns fantastiska byggnader och hus! De tillhör det byggda kulturarvet som är skapat av oss människor och väcker ofta minnen och känslor. Charmiga äldre trähus, idylliska torpmiljöer, kyrkor från medeltiden eller bostadsområden från 1960-talet - alla berättar de för oss om sin tid och sin del av historien.

Snett underifrån, styrhytten på kran 43

Kran 43

Inom en snar framtid ska kran 43 monteras ned för att ge plats åt en terminal för Älvsnabbenbåtarna. Kranen står på Hugo Hammars kaj och troligen har den stått där under hela sin verksamma tid.

Malet, sågat och stampat i Västra Götaland

Vind- och vattenkraft har varit viktiga förutsättningar för livet i Västra Götaland genom århundraden, och många kvarnar, sågar och stampar finns fortfarande kvar även om de inte längre används. Nya skriften Malet, sågat och stampat i Västra Götaland lyfter fram byggnaderna och bevarar deras berättelse.

Bondeherrgårdar

I antologin Bondeherrgårdar – den nyrika bondeklassens gårdar 1750–1850 berättas historien om de herrgårdsliknande gårdar som nu står som monument över bondesamhällets storhetstid.

Abba och antifascister på Parkudden i Tranemo

Festplatsen Parkudden i Tranemo har en spännande historia. Här har Abba uppträtt på ett lastbilsflak, här har arbetarrörelsen samlats inför första maj-tåg och husets arkitekt var också konstnär och skomakare!


Senast uppdaterad: 2022-01-26 17:13