Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Förvaltningen för kulturutveckling samverkar med allt från länets kommuner och länsstyrelsen till föreningar, organisationer och privatpersoner i frågor kring samhällsplanering, kulturmiljö och byggnadsvård och bidrar på så vis till en hållbar utveckling och en god gestaltad livsmiljö.
I miljön avtecknar sig spåren av mångtusenårig mänsklig aktivitet, allt ifrån de första invandrarnas kvarlämnade redskap och gravar till vår tids samhällsbygge med vägar, tätorter och industrier. Kulturarvet är helt enkelt en viktig del av infrastrukturen i länet – en kollektiv nyttighet som det gäller att ta hand om på bästa sätt.
Vårt regionala arbete inom kulturmiljö kan handla om stöd i planeringsprocessen, kulturhistoriska planeringsunderlag, rådgivning kring byggnadsvård och hållbart byggande eller arkeologisk expertkunskap.
Kyrkor och kyrkogårdar är en mycket betydelsefull del av kulturarvet. Vi är sedan länge en självklar samtals- och samarbetspart i kyrkohistoriska frågor.
Runt om i Västra Götaland finns fantastiska byggnader och hus! De tillhör det byggda kulturarvet som är skapat av oss människor och väcker ofta minnen och känslor. Charmiga äldre trähus, idylliska torpmiljöer, kyrkor från medeltiden eller bostadsområden från 1960-talet - alla berättar de för oss om sin tid och sin del av historien.
Vad sägs om 100 mil av pilgrimsleder, fascinerande fornlämningar och platser som är väl värda en omväg vid utflykter? Förvaltningen för kulturutveckling finns ofta på plats i landskapet och inventerar, dokumenterar och förmedlar kunskapen om de natur- och kulturhistoriska värdena.