Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Etnografiska museet - ett saneringsprojekt

En person i blå skyddsdräkt och friskluftsmask arbetar med rengöring av ett prickigt skinn från ett stort kattdjur.

Referensprojekt. Den 23 oktober 2012 började det brinna i ett kylrum för förvaring av organiskt material på Etnografiska museet i Stockholm. Som tur var fungerade museets brandskyddssystem mycket bra och skadorna kunde begränsas.

Nedfrysning

Efter branden frystes cirka sjuhundra brand- och vattenskadade föremål (sprinklersystemet i kylrummet utlöstes vid branden) omedelbart ned för att förhindra ytterligare skador i form av mögeltillväxt eller deformation på grund av uttorkning. På SVK fick de sedan långsamt tina upp.

Insektsmedel och arsenik

Efter upptining fick materialet under kontrollerade omständigheter torka upp, antingen i rumstemperatur eller i vakuumfrystorken, för att sedan saneras. Saneringsarbetet utfördes i tillslutna rum med höga krav på personskydd. Samlingen befarades innehålla inte bara smuts och damm utan även insektsmedel och gifter såsom arsenik.

Ett blandat material

De stora variationerna i material (textil, pälsar, fjädrar och mycket annat) och föremålsstorlek ställde extra höga krav på flexibilitet vad gällde föremålens hantering, samt krävde särskild kompetens i materialkunskap.

Sanering och logistik

Saneringsuppdrag som detta kräver stora utrymmen och en minutiöst genomtänkt handlingsplan så att logistiken fungerar. SVK har tidigare genomfört liknande arbeten och har gedigen erfarenhet av hantering av stora volymer brand- och mögelskadat kulturhistoriskt material. Vi har etablerat goda rutiner och arbetar i ett välfungerade team enligt rådande säkerhetsföreskrifter.

Referensprojekt 2013


Senast uppdaterad: 2021-07-15 16:25