Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Samlingsförvaltning

En person försedd med munskydd står böjd över en mycket möglig tavla. I handen har personen ett mycket litet dammsugarmunstycke som hen rengör tavlan med.

En samling kan bestå av tavlor, möbler, konsthantverk, antikviteter och moderna föremål, men även företagsarkiv och äldre bibliotek är samlingar. Genom att ha god ordning på samlingen och de lokaler den förvaras i minskar riskerna för skador och värdet på samlingen bibehålls.

SVK har mångårig erfarenhet av samlingsförvaltning och hjälper er med råd kring förvaring och hantering, ordnar upp arkiv och skapa långsiktiga bevarandestrategier. Och om olyckan redan har varit framme bistår vi med konservering, restaurering, sanering och restvärdesräddning. Vi arbetar med konst och kulturhistoriska föremål i alla material och erbjuder speciallösningar för varje unikt objekt eller samling i offentlig eller privat ägo.

Förebyggande strategier för samlingar

På SVK ser vi över säkerheten hos byggnader och magasin och genomför övergripande samlingsinventeringar och detaljerade vård- och underhållsplaner. Dessa ligger till grund för långsiktiga bevarandestrategier.

Vi kan erbjuda en rad olika tjänster för att stötta förvaltare av många olika typer av samlingar. Du kan få hjälp med inventeringar och Vård- och underhållsplaner, vi kan också upprätta skötselavtal med en årlig översyn av samlingarna. Dessutom håller vi kurser i preventiv konservering och hjälper till med riskanalyser och katastrofberedskap. Vid behov kan vi assistera med råd och anvisningar för montering, upphängning, förvaring och hantering av konst.

VI hjälper er även att komma igång med självskattningsverktyget för samlingar, SAK, och samlingsstandarden SPECTRUM, läs mer om dessa på Riksantikvarieämbetets hemsida. 

Magasinslokalen

Lika viktig som samlingen är den, eller de, lokaler den förvaras i. Vi kan bistå med kontroll av förhållandena i lokalerna, klimatmätningar och ge rekommendationer för planering av magasins- och förvaringslokaler. Med hjälp av oss kan du upprätta en skräddarsydd förvaringslösning för såväl enskilda föremål som samlingar. Vi hjälper också till med planering och genomförande av flytt av samlingar.

Aktiva åtgärder – om skadan är skedd

Ibland blir läget akut. Kontakta oss så rycker våra experter ut och hjälper till med restvärdesräddning och mögelsanering, samt brand- och vattensanering. Självklart tar vi också hand om efterföljande konservering och restaurering.

Vi finns också där när det gäller att upprätta åtgärdsprogram som kan användas som underlag för att söka medel till konservering eller specialförvaring. Likaså kan vi hjälpa till med upphandlingsunderlag inför större konserverings- och restaureringsprojekt.


Senast uppdaterad: 2021-07-15 16:24