Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Jesus och lärjungarna restaureras på SVK

Inte mindre än tretton silverfärgade skulpturer i nästan naturlig storlek fräschades år 2016 upp av Studio Västsvensk konservering. Apostlarna kommer från Christinae kyrka i Göteborg och är tillverkade i på 1600-talet.

Träskulpturerna från Christinæ kyrka, tyska församlingen i Göteborg, föreställer Jesus och tolv apostlar. Vem som tillverkat dem, eller när, är inte känt – men träkonservator Morgan Denlert bedömer att skulpturerna är från 1600-talet. De är omkring 120 centimeter höga, alltså ungefär lika stora som en sexåring. De har spruckit, bitar har lossnat, de har fläckar här och där och ytan flagnar och lossnar. De är mycket känsliga för beröring och vibrationer och en av målsättningarna med konserveringen är att säkra så mycket material som möjligt innan det försvinner. De ska också se representativa ut när de är klara!

Silver - men vilken sort?

Bland SVK:s uppgifter är också att analysera bortfallna flagor av färg eller silver för att kunna avgöra om ytan på skulpturerna är av bladsilver eller silverimiterande färg. Det är viktigt för att det fortsatta konserveringsarbetet ska gå rätt till. Sedan följer en hel rad konserveringsåtgärder i många olika steg innan apostlarna är redo att komma tillbaka till sin kyrka.

Så jobbar vi med konserveringen

Träskulpturerna från Tyska kyrkan lider när de kommer till SVK av en mängd olika problem. Det är torksprickor, insektsangrepp, färg som flagnar och lager av smuts som behöver åtgärdas. I filmen här visar konservator Morgan Denlert upp träskulpturerna och hur de arbetar för att restaurera skulpturerna så att de blir mer representativa för kyrkan. 


Senast uppdaterad: 2021-02-10 15:03