Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Trä- och möbelkonservering

En man arbetar med ett litet verktyg och en lupp på ett träföremål. Han har ljusblå latexhandskar och glasögonen uppskjutna i pannan.

Med god kunskap om trä och den omgivande miljöns påverkan minskas risken för nedbrytning och skador. SVK:s trä- och möbelkonservator arbetar med möbler, interiörer, byggnadsdetaljer, offentlig konst och kulturhistoriska föremål i privata och offentliga samlingar.

Trä – materialet som använts i alla tider

Vår trä- och möbelkonservator vårdar konsthantverk, föremål, interiörer och möbler. Vi tar emot träföremål och möbler direkt till våra lokaler men arbetar även med tillämpad eller förebyggande konservering på plats hos våra uppdragsgivare.

Bågnande faner blir slätt igen

Fukt, solljus eller skadedjur är ofta orsaken till skador på trä och ytbehandlingar. Andra förekommande skador är att konstruktioner blivit instabila i sammanfogningar eller deformerade av olika anledningar. Ofta uppträder skadorna i form av att ytor blivit missfärgade eller flagnande. Ibland har dekorationslager av faner eller listverk lossnat eller blivit kantstötta, eller så har en rottingflätning brustit. För att avgöra vilka åtgärder som är lämpliga och möjliga behöver konservatorn undersöka objektet. De konserverande arbetena innebär ofta stabilisering av materialet och konstruktionen. Vi rengör eller regenererar också ytor så att föremålet eller miljön upplevs på ett rättvist sätt, med respekt för dess ålder och historia.

Kunskap ger bättre beslut

SVK har god materialkännedom och föremålshistorisk kunskap. Vi utför analyser av träslag och ytbehandlingar som underlag för att göra rätt åtgärder samt för dokumentation. Vi genomför även, på ett antikvariskt godtagbart sätt, utredningar för att kartlägga förekomst av fukt, mögel eller skadeinsekter i historiska miljöer. De besiktningar och dokumentationer av miljöer vi utför ger ägare och förvaltare en säker överblick av tillståndet och är till stor hjälp vid prioriteringar av åtgärder. Om det finns önskemål om det skapar vi både åtgärdsprogram och underhållsinstruktioner.

Undvik skador, agera förebyggande

Att förvara, underhålla och hantera föremål och miljöer på ett eftertänksamt sätt är viktigt för att undvika skador. Förebyggande konservering består till stor del av att sprida kunskap om hur material bryts ner men också om hur skador kan undvikas.

Vid akuta skadetillfällen kan vi snabbt vara till hjälp med sanering och frysning. Har du frågor om skador, rengöring eller vill beställa en skräddarsydd vård- och underhållsplan? Välkommen att kontakta oss!

Morgan Denlert

Konservator, trä
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Fotot visar en stor samling silverfärgade träskulpturer.

Silverapostlarna fräschas upp

Inte mindre än tretton silverfärgade skulpturer i nästan naturlig storlek fräschades år 2016 upp av Studio Västsvensk Konservering. Apostlarna kommer från Christinae kyrka i Göteborg och är tillverkade på 1600-talet.


Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:59