Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gustav II Adolf - staying alive!

Bilden visar ett virrvarr av byggnadsställningar.Mitt bland byggnadsställningarna syns statyn av Gustav II Adolf. Vid foten av sockeln sitter en person och arbetar. På ett ställe sticker en gatlykta upp.

För den som bodde i Göteborg var det svårt att undgå att statyn över Göteborgs grundare, Gustav II Adolf (mitt på torget med samma namn) restaurerades under 2013 och 2014. Skulpturen var omgiven av byggnadsställning iklädd vita skynken bakom vilka konservatorerna arbetade.

SVK konserverade Gustav II Adolfs sockel. Det har varit ganska svårt att se de senaste decennierna men basen är av vit carrarramarmor. Den blev huggen 1848 på plats i Carrarra av den svenska stenhuggaren Jacob Lundberg (han kallade sig Giacomo i Italien). Med åren har marmorn absorberat läckande kopparkorrosion från statyn ovanför, som en tvättsvamp liksom! Den har med åren blivit tämligen grön...

Kungligt blått

Missfärgningarna försökte konservatorerna avlägsna med hjälp av ammoniumvätekarbonat; det som används som jäsmedel i till exempel småkakor och som vi i köket kallar hjorthornssalt. Kopparjonerna som gått i lösning var kraftigt blåfärgade. Smurfblått tvättvatten samlades upp i dunkar för att sedan skickas till destruktion för det är ganska giftigt.

Referensprojekt 2014


Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:53