Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Glas, keramik, porslin och gips

En kvinna limmar försiktigt en skärva på kanten av ett stort keramikfat. Hon har ljusblå latexhandskar på sig. I förgrunden står en burk med olika penslar i.

En olycka händer så lätt! Men finns alla delar kvar så kan lagningen bli näst intill osynlig.

När det kommer till skador som uppstått på glas, keramik, porslin och gips, så handlar det ofta om föremål som har gått i kras. Konserveringen handlar här ofta om att sammanfoga delar och fylla ut sprickor. Ibland kan vi behöva göra nya delar att restaurera med.

I många fall är föremålen också mycket smutsiga. Glas, keramik och porslin är stabila material som inte påverkas kraftigt av omgivande miljö som fukt, de är även lättare att rengöra. Gipser däremot är hygroskopiska och drar åt sig fukt, ytan är porös och oregelbunden varför även smuts har lätt att fästa.

Studio Västsvensk Konservering tar emot mindre föremål av glas, porslin, keramik, marmor, mosaik, stengods, betong och gips, och vi jobbar även med byggnadsrelaterade material så som mosaiker, kakel, glasutsmyckningar och fönster.

Välkommen att kontakta oss!

Carin Pettersson

Konservator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
påfågelvas rörstrand

Påfågelsvasen

Från Rörstrands museum och Lidköping inkom en så kallad praktvas till Studio Västsvensk Konservering under vintern 2020. Den kräver sitt rum att stå i då den är imponerande 190 centimeter hög.

På ett arbetsbord ligger ett stort blåturkost stycke stengods. En person med en blå latexhandske arbetar med stycket. I Handen håller personen ett litet verktyg. På bordte framför stengodsstycket ligger ytterligare verktyg.

Den tvestjärtade sjöjungfrun från Rörstrand

Nationalmuseum i Stockholm, NK och en majsfarm i Iowa. Den medelhavsgröna fontänen i stengods från Rörstrand har rest och sett mycket sedan Gunnar Nylund skulpterade henne 1943. År 2008 korsade hon åter Atlanten och efter 30 år i USA fick hon komma tillbaka till Rörstrand i Lidköping. Nu har sjöjungfrun också fått en genomgång och restaurering hos Studio Västsvensk Konservering.


Senast uppdaterad: 2023-02-13 13:28