Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Våra filmer

Fem minuter medeltid

I Lödöse museums filmserie Fem minuter medeltid berättar de om medeltida föremål, företeelser och platser på ett kortfattat men ack så informativt sätt.

Kyrkogårds-historier

Vänersborgs museums chef Peter Johansson vandrar runt på Kapellkyrkogården i Vänersborg och berättar om gravar och människoöden kopplade till dessa.

Fru Bäver & Fru Kanel

Möt fru Bäver och fru Kanel, namngivna efter innehåll ur det medeltida köket! Liselotte och Marie är museipedagogerna på Lödöse museum som, oftast genom att utsätta sig själva, visar dig hur man levde på medeltiden, vilken mat man åt, vilka mediciner man använde och vad som egentligen pågick i Lödöse med omnejd för längesedan.

Mullward Grusnos

Mullward Grusnos är en liten mullvad som rymde ur naturhistoriskas magasin någon gång under december 2018. De har ännu inte lyckats fånga in honom och han har fortsatt ställa till med olika hyss. Här hittar du alla de äventyr han hittills har varit med om.

Forna tiders föremål

Vänersborgs museums chef Peter Johansson berättar spännande historier kopplat till föremål i museets samlingar.

Veckans val

Vill du imponera på dina vänner vid ert första besök i naturhistoriskas nyrenoverade valsal i april nästa år? Här kommer de under ombyggnaden att presentera korta filmer om valar där du också får tjuvkika lite på pysslet som pågår inne i salen just nu.

En person står med ryggen mot kameran i ett naturlandskap

Forntidens kvinnor

Under året som kommer ska vi på Vitlycke museum uppmärksamma kvinnliga arkeologer och nya analyser som visar på en annan bild av forntidens kvinnor. Här kan du också lära dig med om Björnkvinnan från Skee

En vandring i Birger Sjöbergs fotspår

Följ med på en stadsvandring genom författaren, tonsättaren och diktaren Birger Sjöbergs Vänersborg. Sjöberg, som räknas till en av de främsta namnen i det svenska 1900-talets poesi- och litteraturhistoria, föddes och växte upp i Vänersborg. Det är från barndomsstadens miljöer och rika persongalleri Sjöberg hämtade virke och inspiration till sina litterära verk.

Veckans släkting

Var kommer människan ifrån och hur ser vår framtid ut? Häng med oss på en resa genom människans släktträd! Tillsammans med museets pedagoger och biologer gör vi en resa i åtta delar, som startar för 3,5 miljarder år sedan och som slutar i framtiden. Träffa våra släktingar och fascineras av evolutionens kringelikrokiga väg.

Fem minuter medeltid

I Lödöse museums filmserie Fem minuter medeltid berättas om medeltida föremål, företeelser och platser på ett kortfattat men ack så informativt sätt. Välkommen att speed-dyka in i medeltidens värld!


Senast uppdaterad: 2021-10-22 14:40