Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

6 Naturnära drömhus

Två personer står framför ett putsat hus med papptak.
Fotograf: Mahmuda Alam

Utanför Alingsås har Karolina Kegel och Daniel Bävernäs byggt ett hus av halmbalar och lera, med en blandning av sunt förnuft och naturliga metoder.

- Vi vill bo i ett hus byggt på ett sådant sätta det åstadkommer minsta möjliga belastning på jorden. Kostnaden har kunnat hållas nere tack vare billiga produkter och mycket muskelkraft. Vi tog in hjälp med grund, stomme och tak, och därefter har vi gjort en stor del själva.

Hur har ni tänkt kring kopplingen mellan rummens utformning och materialval?

- Vi har byggt för att ta tillvara den passiva solinstrålningen. Takfotens djup skyddar mot solen under sommarens varmaste dagar men släpper in värme och ljus under vinterhalvåret när solen står lågt.

Mitt i huset står en jordvägg som bunkrar värme från solen.

Har tankar om framtiden påverkat utformningen?

- Ja, absolut! Vi har försökt tänka så långsiktigt det bara går. Vi har ritat mycket själva men också tagit hjälp av en arkitekt under resans gång. Både planeringen av utformningen och i material- och teknikval vi gjort.

- Vi har utgått från tanken om permakultur, ett helhetstänkande samband mellan människa, boende och natur. Vi ville ha ett så miljövänligt och giftfritt hem som möjligt, ett boende där vi själva tar ansvar för de utsläpp vi gör. Vi har byggt på ett sådant sätt att värme- och energikostnader ska kunna hållas låga.

Daniel och Karolina lerklinar halmbalsväggarna vid en fönsteröppning
Fotograf: Mahmuda Alam

 

"Vi har utgått från tanken om permakultur, ett helhetstänkande samband mellan människa, boende och natur."

⇐ GÅ TILL FÖRRA SIDAN

GÅ VIDARE TILL NÄSTA SIDA ⇒


Senast uppdaterad: 2020-12-11 14:45