Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

1 Från slit och släng till långlivat omlopp

Illustration med hus, verktyg, kranar och växter på en jordglob

Sätt hus, material och verktyg i omlopp

Att tillverka, köpa och slänga saker är vardag idag. Men i en snar framtid behöver alla varor och material kunna återanvändas. Både i hemmet och i industrin.

Det kallas cirkulär ekonomi och handlar om att gå från linjär produktion och användning till en kretsloppsekonomi.

Gamla saker får ett fortsatt liv och kan bli nya produkter. Istället för att slänga reparerar, förbättrar och återanvänder vi så mycket som möjligt. Det tär mindre på jordens resurser och mindre energi går åt.

Tid och kvalitet hänger ihop

Många av oss har bråttom för jämnan. Allt ska få en snabb lösning. Det ska gå fort att handla, fort att göra färdig. Produktion och konsumtion handlar idag nästan alltid om att vilja korta ned tiden.

Men brådska och hållbarhet hänger sällan ihop. Om ett träd får växa länge och långsamt i skogen så får virket tätare årsringar, högre kvalitet och håller längre.

Hur kan saker och ting i din vardag göras mer långlivade?

Ofta bor vi i ett hus endast en liten del av husets hela livslängd. Folk har bott där före oss och andra kommer att vistas där efter oss. För huset är vi bara gäster ett tag, sätt punkt efter ett tag. Har du funderat på vad du lämnar till de som kommer efter dig?

Fotomontage av en skolbyggnad med ett äldre foto med skolbarn framför och som bostadshus med familjen
Fotograf: Anders Magnusson

Två ihopmixade bilder från skolan i Kåryd utanför Herrljunga som är tagna med omkring hundra års mellanrum. Idag fungerar skolan som bostadshus.

en man sitter på en stol
Fotograf: Glenn Mattsing

Vill du veta mer om cirkulär ekonomi och byggnadsvård? 

⇐ GÅ TILL FÖRSTASIDAN

GÅ TILL NÄSTA SIDA ⇒


Senast uppdaterad: 2020-12-11 14:45