Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdhandledarutbildningen

Två par barnhänder håller eller spänner gröna, gula och rosa garner med redskap av trä.

Slöjdhandledarutbildningen är en fortbildning för dig som vill jobba med barn och unga. Med utgångspunkt i den traditionella slöjden arbetar vi med enkla tekniker, lätta att anpassa efter olika förutsättningar och behov. Utbildningen består av sex heldagar, med olika teman, under en termin. Hösten 2023 arrangeras den på Gunnebo slott och trädgårdar. Under hösten 2024 kommer den att hållas någon stans i Sjuhärad.

Vill du starta en helt ny verksamhet, lägga till slöjd som aktivitet i en befintlig verksamhet eller kanske starta en slöjdklubb? Slöjdhandledarutbildningen vänder sig till företagare inom slöjd och hantverk som vill utveckla sin pedagogiska verksamhet. Den passar också dig som redan arbetar med barn och unga, till exempel i förskola, grundskola, särskola, som museipedagog eller barn- och ungdomsledare. Vi har också deltagare som arbetar med vuxna inom ramen för LSS.  

Vi utgår från den traditionella slöjden och arbetar med enkla tekniker, handverktyg, material från naturen och ett smart resurstänk, lätt att anpassa efter olika förutsättningar och behov. Vi sätter också slöjden i ett tvärkulturellt sammanhang med lek, berättande och musik. Målet är att ge alla barn möjligheter till fritt skapande och kreativ utveckling.

Hösten 2023 arrangeras utbildningen av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen och Region Halland, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kursinnehåll

(Daum för de kvarvarnde delarna av årets kurs hittar du efter respektive rubrik)

Barnen och hemslöjden
Teoripass: Vad är hemslöjd? Hur kan vi hjälpa barn att slöjda?
Slöjdpass: Grannlåtsbroderi och halmslöjd

Slöjda säkert tillsammans
Mer info om den här dagen kommer senare

Slöjd för alla barn
Teoripass: Hur gör vi slöjden tillgänglig för alla barn?
Slöjdpass: Tovning på flera sätt
Gästlärare: Tillgänglighetskonsulent Tina Wiedelt

Den magiska slöjden
Teoripass: Hur kan man kombinera slöjdande med berättande och musik?
Slöjdpass: Återbruksslöjd
Gästlärare: Skådespelare Cilla Klein

Barnen på jorden (27/11 ht 23)
Teoripass: Den universella slöjden och det allmänmänskliga behovet att skapa
Slöjdpass: Flätteknik och repslagning
Inspiratör: Textilkonstnär och antropolog Erika Ticona

Barnen i skogen (15/12 ht 23)
Teoripass: Hur lär vi barnen att bli skogskloka? Allemansrätt och trädkunskap.
Slöjdpass: Tälja i färskt trä
Gästlärare: Hemslöjdskonsulent Joakim Lilja

Kostnad

3 500 kr för 6 heldagar. I avgiften ingår föreläsningar och handledning, kaffe och te med lättare tilltugg, slöjdmaterial, kurslitteratur samt en kortare barnolycksfallsutbildning.

Nästa år

Hösten 24 kommer kursen att hållas någon stans i sjuhäradsområdet. Innehållet eller priset kan ändras lite till nästa år, men inga stora förändringar är planerade. När allt är på plats kommer mer information och anmälningslänk här!

Har du frågor?

För mer information kontakta hemslöjdskonsulent Sara Degerfält.
sara.degerfalt@vgregion.se
070-662 68 01


Senast uppdaterad: 2023-11-21 13:51