Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Folkmusikresidens i Dals Långed 2022

Fotograf: Olof Grind

Trio Törn kommer att vara residensmusiker den 5–12 september 2022 i Dals Långed. Trion, som kommer att arbeta med nytt material, består av Olof Kennemark, fiol, Klara Källström, cello och Petrus Dillner, nyckelharpa.

Trio Törn bildades 2016 på Musikhögskolan i Stockholm i samband med att de jobbat fram en barnföreställning tillsammans, en barnföreställning som trion fortfarande spelar. Sedan dess har Olof Kennemark, fiol, Klara Källström, cello och Petrus Dillner, nyckelharpa spelat många konserter tillsammans och släppt två skivor, den senaste i juni 2022.

De tre musikerna vill använda residensperioden för att skriva och hitta inspiration till nytt material. De har tidigare arbetat mycket med hur man tar till vara på den metriska struktur och det sväng som ger en låt dess säregna prägel. Trio Törn vill fortsätta det arbetet men även utforska längre strukturer. Genom att sätta sin musik i ett större helhetsperspektiv vill de utforska olika formtyper hämtat från både den folkliga och den klassiska traditionen.

– Vi har haft många idéer vi länge velat testa men inte riktigt haft tid för, eftersom vi har fokuserat på att få klart vår nya skiva. Nu har vi en möjlighet att jobba med nytt material koncentrerat! 

Vad hoppas ni ha för känsla när residensperioden är över?

– Att det här var så roligt att vi vill låsa in oss i en stuga i några veckor till! Det känns lyxigt att få använda residenset till att skriva på nytt material, relativt kort efter att man har släppt en ny skiva. Det ska bli kul att kasta sig in i en ny kreativ process som förhoppningsvis klingar ut i fin musik vi kan vara stolta över. 

I anslutning till residensperioden förbereder och genomför Trio Törn även en turné under två–tre dagar i Dalsland. Konserterna görs för skolor dagtid och som offentliga konserter kvällstid.

– Det ska bli jättekul! Tänk att man får turnera igen! Turnén kommer också väldigt lägligt eftersom vi är aktuella med nytt material. Kanske kommer vi också kunna bjuda på ännu nyare material. Olof, som är den i gruppen med lokal förankring, ser också väldigt mycket fram emot att få visa Klara och Petrus ännu mer av Västra Götaland och Dalsland! 

Vad händer efter residenset?

– Vi har att göra! Vi har en hel del saker att se fram emot som har skjutits upp till 2023 på grund av pandemin. Vi ska fortsätta skriva på nytt material och vi ska vara ute och spela. Full fart framåt! 

Lyssna på Trio Törn

Här hittar du låten "På äventyr i köket" (länk till YouTube)...

Om folkmusikresidenset

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande folkmusiker i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett musikresidens förlagt till Mustadfors Folkets hus i Dals Långed, i september 2022. Residenset fokuserar på konstnärligt undersökande arbete, enskilt eller kollektivt och innebär en möjlighet till inspiration och fördjupning. De antagna residensmusikerna får boende, replokal och ett arvode på 7 000 kronor per person. I residenset ingår även en arvoderad miniturné.

Verksamma musiker inom genren folkmusik har kunnat söka residenset. Huvudsökande måste vara bosatt i Västra Götalandsregionen och var välkommen att bjuda med upp till tre andra musiker i sin ansökan. Här hittar du utlysningen till residenset...

Urvalet skedde i en referensgrupp bestående av Magnus Gustafsson, senior rådgivare Musik i Syd/spelman/ledamot Kungliga Musikaliska Akademien, Mattias Pérez, musiker/universitetslektor Musikhögskolan Ingesund, Ina Molin, musiker/verksamhetsledare Folk You samt EPOS och Emma Johansson, producent folkmusik Förvaltningen för kulturutveckling.

Emma Johansson

Musikproducent folkmusik
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-11-24 13:49