Musikresidens
Förvaltningen för kulturutveckling bedriver residensverksamhet för musiker. Målet med residensen är att ge verksamma musiker tid och plats för skapande och möjlighet till konstnärlig utveckling. Musiker kan i ett residens undersöka, utmana och utveckla det egna konstnärskapet. Vi samverkar med kommuner, lokala residensvärdar och andra aktörer på platsen för residenset. Tillsammans stärker vi den regionala infrastrukturen för musiken och nya möten mellan publik, konstnärer och arrangörer sker.
Vi utlyser residens inom jazz, kammarmusik, folk- och världsmusik samt populärmusik. Vi arbetar också konstartsöverskridande och skapar residens mellan olika konstområden. I ett residens ingår resor, boende, teknik, lokal och ett residensarvode för ca en vecka per person. Ett referensråd gör urvalet av residensartisterna. I ett residens kan vi lägga till inspelningsstudio under arbetsperioden, nära samarbete med producent, professionell musikcoach eller inspirerande och kunskapsfördjupande seminarier. Vi ser gärna att residenskonstnärerna möter den lokala publiken genom en konsert, ett samtal eller en öppen repetition. Ett residens skapar också arbetstillfällen, samarbeten och utveckling lokalt.
Efter residensen genomförs turnéer för residenskonstnärerna så att fler kommuner nås av verksamheten. Residensvärdar och arrangörer utvecklas och konstnärer i framkant får tillfälle att verka och möta publik i regionens alla delar.
Under hösten 2023 utlyste Förvaltningen för kulturutveckling ett residens för kammarmusiker i Mariestad. Residensmusiker är saxofonkvartetten JÓR, bestående av musikerna Anna Magnusson, Anja Nedremo, Kathrine Kirkeng Oseid och Morten Norheim.
Förvaltningen för kulturutveckling ger verksamma musiker och dansare inom folkmusik och folklig dans i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett residens förlagt till Finnekumla Dans & Konstscen, Ulricehamn, 16–22 oktober 2023. Residenter är: Jenny Gustafsson, Emma Rydberg och Fredy Clue.
Under vintern 2022–2023 utlyste Förvaltningen för kulturutveckling ett residens för musiker inom indie/alternativ rock på Kosteröarna under våren 2023. Residenset fokuserar på soundutveckling och inspelning i samarbete med producent Henryk Lipp och studiotekniker Putte Johander. Antagna musiker är bandet Livet Lekte.
Startskottet var ett möte mellan ett folkmusikresidens och ett slöjdresidens i Dalsland 2021. Några av konstnärerna fortsatte arbetet i ett eget projekt. Deras scenkonstproduktion Kontraslöjd, hade premiär i februari 2023. Här möts cirkus, slöjd och musik i en familje- och skolföreställning.
Förvaltningen för kulturutveckling utlyste 2022 ett residens för kammarmusiker i början av november i Mariestad. I residenset ingick även arvoderade konserter under våren 2023. Genom kammarmusikresidenset vill Förvaltningen för kulturutveckling ge frilansande musiker i Västra Götalandsregionen tid och förutsättning för fördjupat konstnärligt arbete. Antagna residensmusiker var Göta Pianotrio.
Förvaltningen för kulturutveckling gav frilansande folkmusiker i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett musikresidens förlagt till Mustadfors Folkets hus i Dals Långed, i september 2022. Residenset fokuserade på konstnärligt undersökande arbete, enskilt eller kollektivt och innebar en möjlighet till inspiration och fördjupning. Antagna residensmusiker var Trio Törn.
Residenset skedde 7–16 juni i Vänersborg och gav möjlighet till inspiration, fördjupning och konstnärligt undersökande arbete. De antagna musikerna var trummisen och kompositören Johan Björklund, som tillsammans med pianisten Joona Toivanen och Tomas Markusson på kontrabas arbetade fördjupat och koncentrerat inför en skivinspelning senare under året.
Senast uppdaterad: 2023-11-21 14:32