Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Communityprojekt inom musikområdet

Communityarbete är en metod där vi bjuder in deltagare som vanligtvis inte sysslar med musik och erbjuder dem möjlighet att uttrycka musikaliska idéer och göra egna konstnärliga val. Arbetet leds av en eller flera professionella musiker. Deltagarnas egen kreativitet och inflytande går som en röd tråd genom hela processen. Musiken är vårt verktyg och vägen är lika viktig som målet.

Inget communityprojekt är det andra likt. Ofta utgår vi från en plats och hämtar inspiration från lokalinvånarnas egna berättelser. Andra gånger arbetar vi kring ett aktuellt ämne eller en aktuell problemställning. Vi kan också skapa ett communityprojekt kring en särskild målgrupp.

Även om communityprojekt kan se väldigt olika ut finns några gemensamma nämnare:

  • målgruppen är alla medborgare – vem som helst kan delta
  • musikern/musikerna fungerar som guider och inspiratörer
  • deltagarna får möjlighet att göra konstnärliga val
  • processen är lika viktig som att nå ett resultat
  • musiken är både ett verktyg och ett konstnärligt uttryck
  • en demokratisk metod används
  • platsen för projektet kan vara en utgångspunkt i arbetet

Våra pågående communityprojekt

Just nu arbetar vi med två communityprojekt inom musikområdet:

Musik & nya vänner
Under ett sommarläger skapar ungdomar med olika bakgrund egen musik. Att skriva egen musik och egna texter blir en väg in i språket och bidrar till ett ökat deltagande i samhället. Projektledare är Maja-Karin Fredriksson. 

The Lullaby Project
Här skriver gravida kvinnor och nyblivna föräldrar personliga vaggvisor, med inspiration och guidning av professionella musiker. The Lullaby Project handlar om anknytning, språklig utveckling hos små barn, samt om att skapa nya vaggvisor. Projektledare är Hellen Smitterberg. 

Rätt samarbetspartners är A och O i ett communityprojekt liksom ett brett, lokalt engagemang. Vi vill bygga relationer med organisationer och institutioner som verkar för samma mål, och vi vänder oss gärna till dem som arbetar med social utveckling och kultur.

I arbetet med Musik & nya vänner samarbetar vi med Songlines, Hisingens kulturskola, Musiker mot rasism, nyanlända-enheten i Göteborgs stad, frivilligorganisationen Agape och ungdomssatsningen Arena 29.

I The Lullaby Project, arbetar vi tillsammans med Familjecentralen i Västra Frölunda samt med mötesplatsen Kryddan i Lövgärdet som arbetar med Tidigt föräldrastöd. Vi arbetar även nära doula-verksamheten, som stöttar gravida. Doulor kan också vara kulturtolkar som spelar en vital roll för gravida med annan språklig och kulturell bakgrund.

Båda projekten har startats som pilotprojekt i Göteborg och ska nu hitta fler platser i regionen.

De professionella musikerna, så kallade teaching artists, har ett stort ansvar för att ge deltagarna utrymme att göra egna konstnärliga val. De guidar och inspirerar, och kan ibland också fungera som ett slags "yttre öga". Samtidigt ska de lägga en ram för arbetet, driva projektet framåt utifrån sina egna musikaliska kompetenser och ge deltagarna möjlighet att hitta nya uttryck för sin berättelse.

I Musik & nya vänner arbetar vi med Osama Derbas, musiker och sångare med bakgrund i Syrien och Björn Perborg, konstnär och musiker från Orust.

I The Lullaby Project arbetar vi med sångensemblen Tetra; Anna Ottertun, Ingrid Brännström, Maria Stellas och Sanna Källman.

Ett barn i sin mammas famn.

The Lullaby Project

The Lullaby Project för samman gravida kvinnor och nyblivna mammor och pappor med professionella musiker, för att skapa egna vaggvisor att sjunga för sina barn.

Musik & nya vänner

Under ett sommarläger får nyanlända ungdomar arbeta konstnärligt med fokus på att också utvecklas språkligt.


Senast uppdaterad: 2020-10-08 14:10