Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kommunkoreografer på Tjörn 2021–2022

Fotograf: Nena Segerbrand, Anepe Photo

Under 2021-2022 har Tjörns kommun haft egna kommunkoreografer. Kompani Catapult arbetade med dans i kommunen i ett år, under temat "samhällsviktigt". Under våren 2021 skedde planering och förankring i kommunen. De praktiska aktiviteterna startade 1 september 2021, och pågick under ett år, till 31 augusti 2022.

Kompani Catapult är ett danskompani grundat och baserat i Göteborg. De strävar efter att arbetet ska vara samhällsaktuellt och vill med sin danskonst berätta historier som både berör och upprör samt uppmanar till diskussion. Catapult sätter en stolthet i att ha en nyfiken process mot ett hållbart arbetssätt och utforskar ständigt sin röst i konstnärsvärlden. De vill också utmana dansens finkulturstämpel och på så vis ge dans en större plats i vardagen. Kompani Catapult består av fyra dansare, som utifrån en feministisk och demokratisk värdegrund utforskar ett arbetssätt utan konstnärlig ledare men med en gemensam konstnärlig riktning.

Residenstemat på Tjörn var "samhällsviktigt" och utgick till exempel från följande frågor: Vilka verksamheter och funktioner är samhällsviktiga? Vad händer när dansen får ta plats och påverka? Hur kan dansen länka samman ett hållbart och långsiktigt samhälle?

Genom KOKO kommunkoreograf ville Tjörns kommun skapa ett modigt, konstnärligt projekt, med spets. Genom krockar och möten mellan danskonsten, olika yrkesgrupper och åldersgrupper vill kommunen bygga nya sammanhang och skapa engagemang. Hur rör det på sig i kommunhusets korridorer, i skolmatsbespisningen, i parker och trädgårdar, i vårdinrättningarna och på återvinningscentralen? Hur koreograferar man en ö?

Inom kulturverksamheten arbetade Tjörns kommun också med tema foto/film 2021 och arkitektur under 2022. Målet var att dokumentera projektet och göra en dansfilm i samarbete mellan kommunkoreograf och filmare.

Här kan du se filmen om kommunkoreografernas arbete på Tjörn:

 

Läs mer om kommunkoreografernas arbete på Tjörn, på Tjörns kommuns hemsida...

Tina Andersson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-12-15 14:09