Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Produktionsresidens dans 2021

Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern lanserar ett nytt produktionsresidens för dans, i samarbete med Vara Konserthus och Danscentrum Väst. Residenset avslutas med premiär av två nya dansföreställningar den 10 november på Stora Teatern och visning av föreställningarna den 1 december på Vara Konserthus. Residenskonstnärer är Elnaz Paiamani, Mia Hellberg och Marco Wihlborg.

Starka samtidsteman präglar årets produktionsresidens! 

Residensarbetet började under våren 2021, med en serie workshops av den brittiske koreografen Botis Seva. Den första repetitionsperioden sker efter sommaren på Vitlycke Center of Performing Arts. Senare under hösten följer även en repetitionsperiod på Ärlegården.

Under residenset skapar residenskonstnärerna en dansföreställning, helt ny, eller en vidareutveckling av en tidigare idé. Den 10 november är det premiär på de två nya dansverken på Stora Teatern i Göteborg. Föreställningarna kommer också att spelas på Vara Konserthus i december.

Om residenskonstnärerna

Elnaz Paiamani arbetar med föreställningen Sanningen, jag svär!, en dansföreställning som tar avstamp i den aktuella frågan om vad vi uppfattar som våra sanningar och hur vi konsumerar information i en digitaliserad värld.

”Något jag uppskattar med produktionsresidenset är att jag inom några månader kommer ha tid att fullfölja en idé jag grubblat på i två år. Vem vet om och när idén hade blivit verklig annars.” (Elnaz Paiamani)

Se en videohälsning från Elnaz Paiamani här...

Mia Hellberg och Marco Wihlborg skapar en föreställning utifrån temat DNA-förvrängning som en konsekvens av miljöförstöring och framtida virus.

"Vi ser fram emot att få vara i den fantastiska miljön, där man kan arbeta ostört och finna inspiration i det harmoniska, kreativa space som Vitlycke CPA utgör. Vidare är det otroligt uppskattat att få tillgång till Ärlegården och inte minst Stora Teatern när det närmar sig premiären. Vi ser väldigt mycket fram emot att få dela med oss av vår dans och konst på bästa hemmaplan.” (Mia Hellberg)
 

Se en videohälsning från Mia Hellberg och Marco Wihlborg här...

Mer om residenset

Residenset riktar sig till dansgrupper, verksamma i Västra Götaland, med spetskompetens inom exempelvis: Hiphop, House, Locking, Popping, Breaking, Dancehall, afrostilar som: Azonto, Ndombolo och Coupé Décalé samt ballroomstilar som: Vogueing, Waacking och Punking. 

Produktionsresidenset är ett samarbete mellan Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern med stöd av Vara Konserthus, Danscentrum Väst och Vitlycke Center of Performing Arts.


Senast uppdaterad: 2022-03-03 11:04