Det digitala biblioteket
Det digitala biblioteket handlar om att främja människors digitala kompetens och medie- och informationskunnighet och ge fri och lika tillgång till information och medier. Vi arbetar med detta genom att:
- främja utveckling av bibliotekens metoder för att öka människors digitala kompetens och medie- och informationskunnighet,
- stödja bibliotekens strukturer för digital folkbildning,
- stödja bibliotekens samverkan kring och samordning av digitala tjänster och system,
- främja delbara systemlösningar baserade på öppen källkod för ökad valfrihet och minskat leverantörsberoende.
Medie- och informationskunnighet, MIK, är de kompetenser som gör att människor kan söka, analysera, värdera, använda och skapa innehåll i olika mediala genrer och former. Att förstå mediernas roll, att kritiskt kunna värdera information och fatta välgrundade beslut både som sändare och mottagare, är kärnan i yttrande- och informationsfriheten.
Koha är ett biblioteksdatasystem byggt på öppen källkod som på senare år väckt stort intresse bland svenska folk- och forskningsbibliotek.
Webbinarieserie som utforskar frågeställningar kring digital delaktighet, digital kompetens och medie- och informationskunnighet. Med utgångspunkt i det nationella projektet Digitalt först med användaren i fokus (2018–2020).
Senast uppdaterad: 2022-03-02 09:54