Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

MIK-stöd till regionens folkbibliotek

Nu när det åter är möjligt att arrangera aktiviteter på biblioteken, och viktigare än någonsin med medie- och informationskunnighet (MIK), väljer Förvaltningen för kulturutveckling att erbjuda ett ekonomiskt stöd för att främja utåtriktade MIK-aktiviteter på folkbiblioteken i Västra Götaland.

Många bibliotek saknar verktygen för att jobba digitalt i utåtriktad verksamhet, och budgeten till föreläsararvode är ofta skral där flera verksamhetsområden konkurrerar med varandra. Stödet är till för att inspirera till nya aktiviteter efter pandemin särskilt inriktade på MIK, ett växande behov i och med kriget i Ukraina. Stödet kan användas till att ta in föreläsare och arrangera aktiviteter riktade till alla målgrupper på biblioteket, i allt från att nå de i digitalt utanförskap såväl som lovaktiviteter för barn och unga.


Vad stödet kan användas till

Stödet är till för all typ av verksamhet som kan kopplas till att stärka MIK och digital kompetens hos användare, exempelvis:

  • Arvode till föreläsare/kursledare (t.ex. inom källkritik, it-säkerhet).
  • Inköp av teknik/utrustning (t.ex. VR-glasögon, green screen, iPads).
  • Utveckling/uppdatering/förstärkning av existerande teknik/utrustning som ska användas vid MIK-aktiviteter riktade mot användare.


Hur ansökan fungerar

  • Upp till 8000 kr exkl. moms kan delas ut per kommun.
  • Endast en ansökan per kommun.
  • Sökande ska vara en folkbiblioteksorganisation i Västra Götalandsregionen.
  • Ansök genom att fylla i blanketten du hittar längst ner på sidan och maila den som en bifogad fil till kajsa.lunde@vgregion.se. Vid godkännande kan sedan FKU faktureras vid inköp/anlitande.
  • Ansökan ska skickas in i god tid före genomförande av arrangemang, räkna med 14 dagars handläggningstid.
  • Ansökningar tas emot och godkänns löpande under hela 2022 och 2023 (med undantag för juli-augusti).


Rapport/utvärdering

Efter genomförd aktivitet/verksamhetsförändring och mottaget stöd ska en rapportering av vad som gjorts fyllas i via länken nedan.

TILL UTVÄRDERINGEN

Kajsa Lunde

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-02-20 08:59