Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tillgänglighet i kulturskolan

Här hittar du som är pedagog i kulturskolan material kring att arbeta tillgängligt och inkluderande. Du får också tips på hur du kan möta elever med olika förutsättningar. Delar av materialet kommer från Klangfärg, förvaltningens resurscentrum som erbjuder fortbildning, handledning, nätverk och inspiration för att göra kulturen tillgänglig för fler i Västra Götaland.

Ord i färgade bubblor som bildar en blomma. I mitten av blomman står det "glädje".

Från styrdokument till skaparglädje

Från styrdokument till skaparglädje är ett reflektions- och samtalsverktyg för dig som arbetar som pedagog inom kulturskolan med elever med olika funktionalitet. Fortbildningsmaterialet består av två kortare föreläsningar, samt material för reflektion och kunskapsdelning. Det kan användas individuellt eller i grupp.

Kommunikation och bemötande

Här hittar du tips för hur du kan möta elever med olika förutsättningar. Vi människor har olika sociala förmågor och olika sätt att ta emot och bearbeta information. Det är viktigt att alla ska få ett gott bemötande utifrån de egna förutsättningarna. Här hittar du användbara verktyg för kommunikationen med elever.

Svart filmbelysning på stativ i ett tomt utrymme.

Film

Här har vi samlat filmade kursserier och inspiration, framtagna för verksamheter inom LSS och särskolan. Du får bland annat lära dig mer om grunderna för att komma igång att filma själv samt dyka ner i filmeffekternas värld. Kurserna är framtagna av Klangfärg, förvaltningens resurscentrum för att utveckla skapandet inom LSS-verksamhet och anpassad skola.

Musik

Förvaltningens resurscentrum Klangfärg erbjuder kurser och fortbildningar, handledning, råd och stöd kring skapande inom LSS-verksamhet, anpassad skola, kulturskola med mera. Under åren har vi samlat på oss ett antal tips och idéer kring musikskapande som vi vill dela med oss av. Välkommen att ta del av dem här.

En grupp dansare framför en glansig scenridå. Dansarna är klädda i svart och håller ut armarna åt sidorna.

Dans

Här samlar vi inspiration och information kring dans för alla. Ta del av tips och idéer från kulturorganisationen Språng om hur du kan jobba inkluderande från start, eller utveckla befintliga dansövningar. Du hittar också en handledning för assistenter i danssammanhang och en inspirationsguide om danskompaniets Spinns erfarenheter som föregångare inom integrerad dans i Sverige.

Oregelbunda marmorerade färgfält i rött, gult, svart, blått, grönt och lite vitt.

Färg och form

Förvaltningens resurscentrum Klangfärg erbjuder kurser och fortbildningar, handledning, råd och stöd kring skapande inom LSS-verksamhet, anpassad skola, kulturskola med mera. Under åren har vi samlat på oss ett antal tips och idéer kring skapande i form och färg som vi vill dela med oss av. Ta del av metoderna och låt dig inspireras!

Kontakt

Vill du utveckla tillgänglighetsarbetet på din kulturskola? Välkommen att kontakta oss!

Christina "Tina" Weidelt

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Lina Gardelin

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Övergripande ämnen för dig som arbetar inom kulturskolan

Kulturskolepedagogdagen

Kulturskolepedagogdagen är en fortbildningsdag för kulturskolepedagoger i hela landet. Målet är att erbjuda möjlighet till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte för att främja en likvärdig kulturskola med hög kvalitet. Varje år har ett nytt tema, läs mer om hur dagen sett ut här.

Senast uppdaterad: 2022-07-04 13:49