Håvestenen, Färgelanda kommun
Magnifikt minnesmärke från äldre järnåldern.
Håvestenen, känd från Håvestens gravfält på Ättehögskullen, brukar ses som en symbol för Valbodalen och Färgelandatrakten. Fyra meter hög med ett hack i sidan är den gravfältets kändaste sten, tätt följd av de andra två resta stenarna på platsen. Det finns teorier om att dessa stenar tillsammans med en mindre sten skulle kunna ha använts som syftstenar mot stjärnorna för att bestämma ett visst datum.
Ättehögskullen ligger på en brant grusås med utsikt över Valbodalen. Förutom de tre resta stenarna finns här stensättningar, domarring och gravhögar från äldre järnåldern.
Eftersom en tredjedel av Dalslands 140 järnåldersgravfält finns i just Valbodalen, så tyder mycket på att platsen haft en speciell betydelse under järnåldern. Människor har bott och odlat här i åtminstone 2000 år. Ända fram till 1840-talet samlades människor i midsommartid för att tända bål här.
I Valbodalen med omnejd finns många gravfält varav vissa utgör Dalslands mest storslagna minnesmärken från järnåldern. Nedanför Håvesten går den gamla vägen mellan Ödeborgs kyrka och Färgelanda, och i sydväst ligger ett gravfält med 85 gravar. I söder finns bland annat fornsalen i Ödeborg och hällristningarna vid Brötegården samt Jättehögen vid Dagsholm, en av Dalslands största gravhög; 25 meter i diameter.
Området ligger intill väg 172, 1,5 kilometer söder om Färgelanda. Det skänktes till Södra Valbo hembygdsförening 1906 av markägarna. Hembygdsföreningen kommer i sommar att anordna bussresor med arkeologisk guide till området.
Källor
Färgelanda kommun & Regionmuseum Västra Götaland. 2004. Färgelandaboken – En kulturhistorisk översikt.
Hitta till Håvestenen
Är du i närheten?
Vi har fått in många tips på spännande platser i Färgelanda kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.
- Husen i Rösäter hembygdsgård strax söder om Högsäter
- Ekornavallen, mellan Falköping och Karleby
- Vinnsäters hembygdsgård
- Fornborg i närheten som gett upphov till namnet ”Ödeborg”