Aktuellt

Hemslöjdskonsulenterna erbjuder professionellt stöd, rådgivning och förmedlar kontakter. Vi har ett nätverk inom området och kan därför koppla samman olika aktörer eller hjälpa dig att hitta specialistkunskaper.

Här hittar du projekt och verksamhet som är på gång just nu.

En flätad korg med garn och texten "Korgstämma 17 augusti Borås museum"

Korgstämma

Välkomna på Korgstämma på Borås Museum! En heldag om korg i alla former.

Väv i säv

Säv-mester

Skörda säv i Viskan för korg och vävning. 26 juni i Rydal paddlar vi ut i Viskan med kanoter och skördar säv. I höst kommer en kurs där deltagarna kan prova på att väva och fläta med säv och andra växande inslag. Mer info på vår samarbetsparts Vävcenter Sjuhärads hemsida

Knut – ett slöjdarliv

Årets sommarutställning på Nääs "Knut – ett slöjdarliv" handlar om träslöjd och legendaren Knut Östgård som fyllt 80 år i vår. Här blandas färgstarka berättelser med egna föremål – möt ett unikt slöjdarliv i brytpunkten mellan det gamla och det nya. Bakom utställningen står hemslöjdskonsulenterna i VGR, som också bjuder på extramaterial och aktiviteter.

Västsvenskt Mästerskap i Linspinning. Läs mer vgr.se/linspinning

Mästerskap i Linspinning

I höst kan du tävla, eller se på tävlingen där deltagarna ska spinna en så lång och jämn lintråd som möjligt. Må bästa tråd vinna!

En liten linblomma mellan fingrar

1 KVM LIN 2024

Linprojektet fortsätter. Vill du vara med? I år försöker vi lägga mer fokus på vad som händer med linet efter beredningen, men du kan förstås fortfarande vara med och odla!

Broderade vadmalslappar till utställningen

Utställningen Djur & odjur

Sedan september 2020 är Djur & odjur ute på en turné i form av en utställning. Här följer information för dig som vill besöka utställningen där den visas eller vill boka den.

En blå-lila väv i en vävstol med två skyttlar

Vävstugeinventering

Just nu gör vi en insats för att få kontakt med alla vävstugor som finns i vårt område. Är du med i en vävstuga? Följ länken längre ner på sidan och fyll i formuläret.

värmlandsfår

Länge Leve Ullen

Den svenska ullen har många möjligheter. I vandringsutställningen Länge Leve Ullen får du veta hur.

Kommande kurser

Här ser du ett urval av vårens slöjdkurser:

En lerklinad vägg

Lerklining - lera som byggmaterial 24-26/7

Lera är ett av de äldsta byggnadsmaterial som människan har använt sig av. Leran minskar både drag och bidrar till bättre fuktbalans i ditt hus, den är även ljuddämpande och brandhämmande. Att klä väggar invändigt med lera är ett beprövat sätt att förbättra inomhusklimatet. Att bygga med lera fungerar lika bra idag som för tusentals år sedan.

Närbild av någons händer som täljer kanterna på en träskål

Tälj klart en snibbskål 30/7-7/9

Workshopen går vid flera tillfällen och är som en liten kurs i täljning där du under ledning av en erfaren slöjdare får forma hörnen, ”snibbarna” på en svarvad skål. Du får också tips och råd kring ytbehandling så att du kan måla eller olja skålen hemma sen.

Någon slår med en hammare på en glödande krok på ett städ

Smide 14-15/9

Smide för nybörjare. Vi tillverkar enkla och klassiska föremål som krokar, haspar och andra användbara mindre föremål med hjälp av hammare och städ.

en fårfäll där ena sidan är tovad och den andra är med ulllockarna

Tova fårfäll 20/9

Tova en skinnfri fårfäll helt i ull - ett sätt att få en ny fäll varje år från samma får.

Två handväskor och två små väskor väskor flätade i näver

Fläta näver 21-22/9

Näver är ett oerhört mångsidigt material. Den här helgen bekantar du dig med materialet och lär dig fläta med näver och tillverka föremål som väskor, fat eller skålar.