ParaCraft – inkluderande slöjd turnerar runt

Lastbil som står parkerad i skogen. Rosa förarhytt. Långsidorna är öppna. Man ser kartonger och korgar i lastbilen. En täljbock. I nedre höger hörn är en annan bild infälld. I den ser man händer som täljer i täljbockar.

Barn behöver testa saker de inte prövat på tidigare, som glödande järn och vassa knivar. Det gäller alla barn, säger Jessica Fleetwood och Elin Guldåker, som är allkonstnärer inom snickeri, slöjd och smide. Men det ska förstås ske i en trygg miljö och lärandesituation. Därför har de tagit fram konceptet ParaCraft – liv i rörelse, en mobil verkstad där personer med intellektuella och fysiska funktionsnedsättningar ges möjlighet att skapa och uppleva olika material.

- På våra workshops får deltagarna göra själva. De får pröva att forma glödande järn och tälja med kniv. Forskning visar att det är bra att få göra med handen. Det är kognitivt viktigt, säger Jessica Fleetwood, en av pedagogerna som håller i workshopen.

 

Utomhusaktivitet

Workshoparna, som är bokningsbara i Kulturkatalogen Väst, sker alltid utomhus. Det enda som behövs på platsen är ett skyddande tak för att stå emot vid både regn och sol. Resten kommer Jessica och Elin med i sin mobila verkstad. I den har de med sig material så att deltagarna kan arbeta med traditionella hantverkstekniker, alltså varmsmide och trähantverk i färskt trä.
- Vi har ett konstnärligt tänk i uppgiften och en stor flexibilitet så att vi kan tillgodose deltagarnas kreativa förmågor. Självklart anpassar vi också uppgifterna utifrån deltagarnas fysiska och intellektuella kapacitet, berättar Elin Guldåkra.

 

Inkluderande

Pedagogerna brukar vara bra på att hitta vägar runt situationer och möjliga problem. Därför brukar de tycka om att få så mycket information som möjligt innan de möter en grupp. Barnen som deltar får styra aktiviteten. Upplevelsen är viktig i ParaCraft. Att få känna lukt och smak. Att få ta i saker. Jessica och Elin har anpassade verktyg, så att så många som möjligt exempelvis ska kunna tälja.
- Somliga har lite svårare funktionsnedsättningar, kanske kan de inte göra så mycket själva, utan assistenten får gå in och göra en del moment. Då får deltagaren mer känna att det kan bli något.
Jessica Fleetwood och Elin Guldåkra tar emot personer med både intellektuella och fysiska funktionsnedsättningar. De har haft samarbete med organisationen Attention, som verkar för att sprida kunskap om NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hit hör exempelvis adhd, autism och Tourettes syndrom.
- Våra aktiviteter funkar perfekt för någon med adhd. Vi är utomhus vilket ju i sig innebär en slags större frihet. Har man myror i brallan kopplar vi ihop den personen med en kompis som också har myror i brallan, berättar Jessica Fleetwood.

 

Barnen i fokus

Ibland märker pedagogerna att medföljande förälder eller assistent kan vara lite i vägen. På gott och ont. Dels blir de själva så sugna på att få göra saker. Då får Jessica och Elin bryta in och påpeka att det är dags för föräldrarna att göra något annat. I andra fall kan gamla mönster sitta i. Att omsorg om barnet tar stor plats och blir en bromskloss istället för möjliggörare.
- Ibland har vi haft besök av gruppboenden. Då får vi påminna om att det är brukarnas dag. Ni är deltagarnas händer och möjlighet. Lägg er inte i, bedöm inte. Säg inte att något inte går, säg inte att ni får en fruktansvärd lust att greja med materialet. Det kan ni ta en annan gång, köpa in som en personalaktivitet. Det brukar de bli jättesugna på.

 

Att få klara av

Jessica Fleetwood och Elin Guldåkra ser hur barnen växer med uppgiften, som ju kan vara lite läskig. Eld, hetta och vassa knivar kan vara farliga att handskas med. De minns särskilt en deltagare.
- Hen ville inte smida, bara sätta på maskinen. Men så tredje gången ville hen plötsligt smida. För den personen tog det lite tid att vilja eller våga testa, berättar Jessica.
Inte bara deltagarna tycker att det är roligt när den mobila verkstaden gör ett stopp och vecklar ut alla verktyg och material. Utan engagemanget hos pedagogerna Jessica Fleetwood och Elin Guldåkra, hade det inte blivit något.
- När vi ser glädjen i deltagarnas ögon … Det är så häftigt! Och det är väl det som gör det här så roligt!

 

Information ParaCraft – liv i rörelse
Finns i Kulturkatalogen Väst
Maxantal deltagare: 6
Ålder: från 9–19 år
Utomhusaktivitet
Bokningsbar året om

Kulturkatalogen Väst

I Kulturkatalogen Väst finns ett brett utbud av professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Allt är riktat till barn och unga, allt är kvalitetssäkrat och allt omfattas av det regionala arrangörsstödet.

Grafiskt mönster. Röd färg i botten. Grafiska blommor i olika former, mönster och glada färger.

Scenkonstdagarna Barn och unga

Scenkonstdagarna Barn och unga är våra utbudsdagar. Under två intensiva dagar får du se smakprov ur akter i Kulturkatalogen Väst. Det är ett årligt evenemang där vi bjuder in samordnare och producenter för att ta del av högkvalitativa, spännande och relevanta akter ur Kulturkatalogen Väst. Det bjuds på smakprov ur dans, cirkus, teater och musikföreställningar.